Muhammed Ali Akay

Berat Gecesinde Peygamberimizin secdedeki duası

16.03.2022 06:30:39 / Muhammed Ali Akay

Bir Şaban Ayının 15. gecesi, Peygamberimiz (sav) Hazreti Ayşe’nin yanındaydı. Gece yarısı olduğunda Resulullah ibadet için yataktan kalktı. Annemiz Hazreti Ayşe, gecenin yarısı uyandı. Yatağı kontrol etti. Baktı ki Allah Resulü yatakta yok. Hazreti Ayşe annemiz, Allah ona rahmet eylesin. Resulullah’ı yatağında görmeyince Efendimizi diğer hanımlarının yanında zannederek kıskançlık duygusuna kapıldı. Öfkeli bir şekilde yatağından kalkıp diğer hanımlarının odasına gitti ve Resulullah’ı aramaya koyuldu. (Bu arada şunu belirtelim peygamberimizin hanımlarının evleri Mescid-i Nebevi’ye bitişik bir şekilde yan yana dizilmişti. Mescid-i Nebevi’nin eski fotoğraflarında bunu görebilirsiniz.) Hazreti Ayşe annemiz, bir miktar aradıktan sonra baktı ki Peygamberimiz, hiçbir kumasının evinde yok. Mescide sessizce girdi. Resulullah’ı Mescitte yere yapışmış bir elbise gibi secde halinde buldu. Resulü Ekrem’e sessizce yaklaştı. Peygamberimizin secdede şu duayı okuduğunu duydu:

“Allah’ım bütün vücudum ve hayalim sana secde eder ve gönlüm sana inanır. İşte ellerim ve işte nefsime karşı işlediğim cinayetler! Ey büyük işlerde kendisine ümit bağlanan büyük! Benim büyük günahlarımı bağışla; çünkü büyük günahı ancak büyük Rab bağışlar.”

Hazreti Ayşe annemiz anlatıyor: ‘’Sonra başını secdeden kaldırıp tekrar secdeye gitti; bu sefer şu duayı okuduğunu duydum:

“Allah’ım gökleri ve yerleri aydınlatan, karanlıkları yok eden, baştaki ve sondakilerin işini ıslah edip onları ani azabından, verdiğin afiyet ve selametin değişmesinden ve nimetin yok olmasından koruyan veçhinin Nuruna sığınıyorum. Allah’ım! Bana takvalı, temiz, şirkten uzak olan, kâfir ve bedbaht olmayan bir kalp nasip eyle.”

Hazreti Ayşe diyor: Bu duayı ettikten sonra yüzünün sağ ve sol taraflarını toprağa koyarak şöyle söyledi:

‏‏لكسجد ا ان لى حق و التراب في وجهي غفرت

‏Bu sözün manası: ’ Yüzümü secde toprağına sürdüm; zaten bana yakışan da sana secde etmektir.’

Hazreti Ayşe annemiz diyor ki, Resulullah secdeden kalktı. Ve geri döneceğini anlayınca beni fark etmemesi için aceleyle yatağıma döndüm. Hazreti Resulullah (sav)  yatmak için yatağına girdi. Hızlı hızlı soluk alıp verdiğimi görünce şöyle buyurdu: “Nedir bu hızlı solumalar? Bu gecenin hangi gece olduğunu biliyor musun? Bu, Şaban’ın 15. gecesidir. Bu gecede rızıklar bölünür; eceller yazılır, hacca gidecekler kaydedilir. Hiç şüphesiz bu gecede Allah, Kelb kabilesindeki keçilerin kıllarının sayısı kadar yarattıklarını bağışlar ve Meleklerini gökyüzünden, yeryüzünde bulunan Mekke’ye gönderir.”

Evet, yarın inşallah Beraat Kandilidir. Öncelikle okuyucularımıza yarın ve diğer gün oruç tutmalarını öneriyoruz. Ve Beraat Gecesinde Yasin-i Şerif okuyup dua etmelerini, camileri doldurmalarını eş-dost tüm akrabaları arayıp Sılayı Rahim yapmalarını hatırlatmak isteriz. Dualarınızda muhacerette olan tüm sevdiklerimizin ülkelerine emniyetle geri dönmeleri için de dua etmenizi isteriz. Dualarda buluşmak dileğiyle…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar