Mehmet Nazifoğlu

Ölüm aylığında hak sahibi olanlar

11.11.2017 08:49:00 / Mehmet Nazifoğlu

Hak sahiplerinin ölüm aylığını alabilmesi için ölen sigortalının daha önce bazı şartlara haiz olması gerekir. Kamuoyunda her ölen sigortalının hak sahibine aylık bağlanacağı algısı var. Oysaki bu algı doğru değildir. Ölenin hak sahibine nasıl ve hangi şartlarda maaş bağlanacağı ile ilgili bilinmeyen veya yeterince anlatılmayan önemli hususlar var. AK Partinin Sosyal Güvenlik alanında yaptığı en önemli icraatlarının başında ölen sigortalıların ailelerine maaş bağlanması için yapılan önemli yasal düzenlemelerdir. Bu konuda on binlerce ailenin mağduriyeti giderildi ve yüzbinlerce kişiye maaş bağlandı. Ölüm aylığında hak sahibi kimlerdir, ölüm aylığını almanın şartları nelerdir, ölüm aylığında kimler ne kadar maaş alır, ölüm aylığı hangi hallerde kesilir. İşte bu ve bunlara benzer sorulara cevap vermeye çalışacağız.

ÖLEN SİGORTALININ HAK SAHİPLERİ KİMLERDİR?

Ölüm aylığı ister SSK`lı olsun ister memur isterse de Bağ-Kur`lu olsun sigortalının ölümü halinde geride kalan hak sahipleri olan ölenin eşi, çocukları ile Anne ve Babasına bağlanan emekli aylığı anlamına gelmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ölüm aylığının bağlanması için ölen sigortalının ölüm tarihidir. 01.10.2008 öncesi ve sonrasına göre şartlar değişmektedir.

ÖLÜM AYLIĞININ ALINABİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR?

-Emekli Sandığına yani 5434 sayılı kanun ya da bağ-kur`lu ise Ekim 2008`den sonra ölmesi halinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekir.

-01.10.2008 tarihinden sonra ise ölen SSK`lının 5 yıldan beri sigortalı olması ve 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırmış olması gerekir.

-Ölen sigortalı Bağ-Kur`lu ise Genel Sağlık Sigortası primi dahil tüm borçlarının ödenmiş olması gerekir.

-Ölen sigortalının SSK`lı olması halinde 01.10.2008 önce vefat etmesi halinde 5 yıl sigortalı olarak çalışmış olması ve en az 900 gün prim ödenmiş olması gerekir.

- Ölen sigortalı Bağ-Kur`lu ise 01.10.2008 tarihinden önce ölmesi halinde 1080 gün prim ödenmiş olması gerekir.

HAK SAHİBİ OLANLARA NE KADAR MAAŞ BAĞLANIR?

-Ölen sigortalının çocuğu bulunmaması ve dul eşin herhangi bir işte çalışmıyor olması halinde eş`e yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanır.

-Hak sahibi bir eş ve bir çocuksa maaşın yüzde 50`si eşe, yüzde 25`i çocuğa bağlanır.

-Hak sahibi bir eş ve üç çocuksa; maaşın yüzde 40 eşe bağlanır. Çocuklara ise çocuk başına yüzde 20 maaş bağlanır.

-Ölen sigortalının anne ve babası ise gerekli şartların sağlanması halinde her birine yüzde 12,5 yani ikisine toplam yüzde 25 maaş bağlanır.

ÖLÜM AYLIĞI HANGİ HALLERDE KESİLİR?

-Ölen sigortalının;

-Eşi evlendiği takdirde maaşı kesilir.

-Ölen sigortalının evli olmayan kız çocuğu evlendiği takdirde veya kendi sigortalılıkları nedeniyle taraflarına gelir veya aylık bağlanması,

-Erkek çocukları için herhangi bir eğitim görmüyorsa 18 yaşını doldurduğu, orta öğrenim görüyorsa 20 yaşını doldurduğu, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurduğu tarihte maaş kesilir.

Anne veya Babasına diğer çocuklarından hak kazandıkları gelir/aylıklar dışında gelir/aylık bağlandığı takdirde,

Anne veya Babası asgari ücretin net tutarında fazla gelir elde ettiği takdirde bağlanmış bulunan ölüm aylıkları kesilir.

Gelecek hafta cenaze ödeneği ile ilgili merak edilenleri yazacağız.

Selam ve dua ile.

 

 

 

                                                                                                           

 

 

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar