Mehmet Ali Gönül

Evlilik Kredisi

27.08.2023 01:00:00 / Mehmet Ali Gönül

İnsanlar farklı karakterde farklı yaratılıştadır; o sebeple her insan bir dünyadır.

Her ne kadar üçüncü bir cinsiyet dayatmasını yaşadığımız bir dönemde yaşıyor olsak da öyle bir iddianın ne biyolojik ne de genetik olarak doğruluğu bilimsel değildir.

O sebeple kadın kadın, erkek de erkektir; üçüncü bir cins yoktur; zaten Yüce Allah insanlığı kitabında buyurduğu gibi bir kadın ve bir erkekten yaratmıştır.(Bkz. Hucurat, 13)

Kadın da erkek de insan olma hasebiyle farklı yaratılışta olduğundan aynı zamanda bu farklılığın birbirini tamamladığına şahidiz.

Ne buyuruyor Yüce Allah Bakara suresi 187. ayette: “Onlar sizin elbiseniz siz de onların elbisesisiniz.”

Anlaşılan biri olmadığında diğeri kendini çıplak hisseder, bir, olduğunda diğeri de örtülü olur; ne güzel bir ifade ve ne güzel bir tamlama.

Tabi bu örtünme muhteva olarak birbirlerinin eksikliklerini tamamlama, mahremiyetlerini koruma ve saygı-sevgi ikilemini hayat prensibi kabul etmeye dayanır.

İhtiyaç ve ihtiras arasında sıkışan taleplerin aileden aldıkları ile aileye verdikleri arasında kalan evli çiftler, birbirine örtü olmanın hikmetini daha iyi kavrarlar.

Yüce Allah adeta ‘siz çıplaktınız, sizi nikâh denen meşru akitle bir araya getirerek sizi örttüm’ diyor ve bizi böylece koruyor günahtan, kötülükten ve topluma zarar vermekten.

Yine örtmekteki bir hikmet de iki ayrı insanı bir bütün olarak adlandırması, aralarında ayrılık gayrılık olmaması anlamına da gelir.

Artık evlisiniz, artık bireysel değil bütünsünüz/birsiniz, artık ben değil bizsiniz gibi mesajı alan evli çiftler bunun gölgesinde huzuru, mutluluğu ve muhabbeti bulurlar.

Evlilik mutsuz olmak için bir araya gelmek demek değildir; muhabbet ve meveddet yani merhamet ve sevgi eksenli bir huzur yuvasıdır.

Erkeğin hanımı, hanımın erkeğiyle huzur bulduğu bu ortamın dağıtılmasına yönelik günümüzde bazı ortamlar, her yandan ve her taraftan oluşturuluyor.

Sosyal medyadan, basından, modadan, okullardan, özel şirketler ve yurt içi desteklerden yardım gören ve hayatın birçok alanında aile kurumuna yani sevgi ocağına çökmeye, onu dağıtmaya çalışanlara evlenerek, evlendirerek ve evliliği kolaylaştırarak karşı çıkıp dik durabilmeliyiz.

Bu dik duruşu halk olarak yapmak toplumumuzun boynuna borç olsa da asıl borçlu iktidardır; zira gençlere verdiği maddi destek sözünün gereğini bekleyenler çoktur.

Evlilik mevsimi yaz bittikten sonra mı açıklanacak mevzubahis evlilik kredi desteği.

Kılıçdaroğlu bazı seçim vaatlerinde kazandıklarının ertesi günü veya bir hafta sonra hesabınızda diye sözler verirken bu gibi sözler, daha erken vakitte yerine getirilmeli, torba yasasının onca maddesi arasına sıkıştırılma cesareti gösterilmeliydi.

Yine de mutluluk ve huzur kredi ile değildir, kadın ve erkeğin Allah’ın rızasını gözeterek aynı yolda aynı gaye için beraber yürümeleri, beraber yürüdükleri bu yürüyüşü de ibadet ad etmeleridir.

İbadetle Allah’a yaklaşan her anını sevgi ve muhabbet üzere kurar.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar