Mehmet Ali Gönül

TAVSİYELER

14.11.2021 07:00:10 / Mehmet Ali Gönül

Şu dünyada “duası” ve “duyanı” Allah olan kimseler olarak nasihate ayarlı kulaklar ve kalplere ihtiyacımız gün geçtikçe kendini gösteriyor.

Nasihat, tecrübenin diğer bir adıdır.

Birçok kimse, nasihat dinlese de yalnızca akıllıların bundan faydalanacağı aşikardır.

Hayatı anlamlı kılan şey, kişinin gerek kendi gerek başkalarının birikim ve tecrübelerinden yeri geldikçe faydalanmasıdır.

Buna rağmen en iyi nasihatin iyi örnek olduğunu unutmamak gerekir.

Yine de nasihat ederken cömert, tutarken cimri olmak sıfatımız olmamalı.

Ortak paydamız olan İslami mücadelenin ve dünya İslami hareketlerinin kaynağı/kök ağacı olan rahmetli Üstad Hasan El-Benna’nın yaptığı tavsiyeleri, bize yapılmış gibi hatırlamak geldi içimden :

-Şartlar ne olursa olsun ezanı duyduğunuz zaman NAMAZA KALKIN.

-KUR'AN-I KERİM'İ OKUYUN, inceleyin veya dinleyin. Azıcık zamanınızı bile yararsız işlere ayırmayın.

-Dilinizi düzgün konuşmaya çalışın. Çünkü bu Müslüman olmanın belirtisidir. ARAPÇA’YI ÖĞRENİN, çünkü Kur'an en güzel şekilde Arapça ile anlaşılır.

-Hiçbir konuda aşırı tartışmayın. Zira gösteriş hiçbir zaman yarar sağlamaz.

-FAZLACA GÜLMEYİN. Çünkü Allah'a bağlı olan gönül, sakin ve vakarlı olur.

-MASKARALIK YAPMAYIN. Çünkü mücahit bir millet, ciddiyetten başka bir şey tanımaz.

-Dinleyicinin işiteceğinden fazla SESİNİZİ YÜKSELTMEYİN. Çünkü bu bencillik ve eziyet vermektir.

-Kişileri çekiştirmek ve tavırları küçümsemekten sakının. Hayırdan başka bir şey konuşmayın.

-Karşılaştığınız kardeşlerinizle sizden istemese bile TANIŞMAYA bakın.

-Görevler vakitlerden fazladır. Vakitten yararlanmak için başkasına yardımınızı esirgemeyin. Yapacak bir göreviniz varsa onu en kısa yoldan en güzel şekilde bitirmeye çalışın.

-Her hususta TEMİZLİĞE önem verin. Evinizde, elbiselerinizde, vücudunuzda, iş yerinizde. Çünkü bu din, temizlik üzerine kurulmuştur.

-AHDİNİZE, SÖZÜNÜZE VE VADİNİZE VEFA GÖSTERİN. Şartlar ne olursa olsun bunlara muhalefet etmeyin.

-Okuma ve yazmanızı sağlamlaştırın. Müslümanların GAZETE ve DERGİLERİNİ çokça mütalaa edin. Küçük de olsa kendinize ait bir kitaplığınız olsun. İhtisas sahibi iseniz branşınızda derinleşin.

-HÜKÜMET VAZİFELERİNE DÜŞKÜN OLMAYIN ve onları rızkın en dar kapısı olarak bilin. Ama size verildiği zaman da reddetmeyin. Davanın vecibeleri ile tamamen çatışmadığı müddetçe bu vazifelerden ayrılmayın.

- Malınızın bir kısmı ile davaya katılın, üzerinize farz olan ZEKÂTI CEMAATE verin. Geliriniz ne kadar az olursa olsun, ondan fakir ve yoksullara bir hak ayırın.

- Az da olsa malınızın bir kısmını beklenmedik hadiseler için ayırın ve katiyen lüks eşyaya kapılmayın.

- Durmadan TEVBE ve İSTİĞFAR edin. Uyumadan evvel birkaç dakikanızı nefsinizi muhasebeye ayırın. Şüpheli şeylerden kaçının ki harama düşmeyesiniz.

- Eğlence yerlerine yaklaşmak şöyle dursun, onlara karşı bir savaşa girişmelisiniz. Bütün konfor ve rehavet görüntülerinden uzaklaşın.

- Her yerde davanızı yaymaya çalışın. Nefsinizle şiddetli bir şekilde mücadele edin ki, onun yularını ele alasınız; gözünüzü haramdan ayırın, duygularınıza hâkim olun.

- Sürekli CEMAATLE RUHEN ve AMELEN BAĞLANTILI OLUN ve kendinizi daima kışlasında emir bekleyen bir asker gibi kabul edin.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar