İlyas Kaya

Üniversiteye hazırlık öğrencilerinin irade kontrolü

31.08.2019 13:51:46 / İlyas Kaya

Üniversiteye hazırlık döneminde sağlam ders çalışmanın önemli sebeplerinden biri iradeyi kontrol altında tutabilmektir. İradesini kontrol edemeyenler ders çalışma istikrarını sağlayamazlar. İradesini kontrol edenler plan ve program dahilinde başarıya ulaşırlar. Üniversiteye hazırlık öğrencilerinin iradelerini kontrol altına alabilmeleri için mücadele etmeleri gereken iki düşman var; tembellik ve cinsel dürtüler...

Tembellik, kişinin keyfiyetini her şeyin önceliğine almasıdır. Keyfiyeti için bahaneler üretip asıl yapması gereken işleri yapmaması ya da yarım bırakmasıdır. Kişi tembelliği yüzünden zamanla yapması gereken tüm işleri bırakır, ahlaki olarak korumasız bir hale dönüşür. Yani tembellik aslında kişinin cinselliğini dürter, ahlaki olarak çökmenin başlamasına vesile olur. Bu çöküntü tüm plan ve programı yok hükmüne geçirir, İradenin kontrolsüzlüğünü başlatır, yapılması gereken işler yarım kalır, yapılamayacak duruma getirilir.

Cinsellik kişilerin/öğrencilerin ahlaki olarak bozulmasının yanında, hafızasını da yerle bir eder. Bu durumda öğrenci kardeşlerimiz zekâlarının kıvraklığını yitirmeye başlarlar. Dikkatleri dağılır, enerjileri azalır. Böylelikle tamamen derslerden kopma derecesine gelebilirler. Bu şekilde devam edilirse alışkanlıklar artar, zamanla çalışmanın tüm kazanımları kaybedilir, hayat tam bir eziyet halini alır.

Tembelliğin ve cinsel dürtülerin asıl sebeplerinden biri de yeme alışkanlığımız ile alakalıdır. Öğrenci kardeşlerimiz fazladan gıda ve içecek tüketiyorlar. Yiyecekleri ve içecekleri fazla ve kalorili olduğundan enerjileri fazla oluyor. Böylelikle temel içgüdülerine karşı koyamıyorlar. Bu durum genel olarak cinselliği tetikler, ahlakın muhafazası zorlaşır. Fazladan yemek/içmek, duyu organlarımızın çalışmasıyla ters orantılıdır. Yani çok yemek derslerin anlaşılmasını olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı yiyeceklerimize dikkat etmek ve az yiyecek / içecek tüketmemiz gerekiyor.

Üniversiteye hazırlık öğrencisinin tembelliğinin ve cinselliğinin dürtülmesinin en önemli sebeplerinden biri de aklın boşta kalmasıdır. Akıl boşta kalınca, ahlak korunaksız olur.  Kötü arkadaş ortamı da olunca bu tür durumların yaşanılması kaçınılmazdır. Bu tür alışkanlıkların düzelmesi için; öncelikle aklı cinsellikten uzak tutmak, etkilenilen arkadaş ve ortamlarından uzak kalmak, mahalle ya da ev değiştirmek gerekmektedir.

Cinsel dürtülerden asıl kurtulmanın yolu; boşta kalmamak, “Hak” ile meşgul olmaktır. Resulullah, oruç tutarak bu durumlardan kurtulmanın tedavi edilmesini öneriyor. Oruç tutmak kişiyi cinsel dürtülerden koruyan bir kalkandır. Bu kalkanı iyi bir şekilde kullanırsak, Allah’ın da yardımıyla bu hastalıktan rahat bir şekilde kurtulabiliriz.

Arkadaşlar! Tembelliğin zıddı çalışkanlık, üzgün olmanın da zıddı mutlu olmaktır. Tembellik üzüntünün, çalışkanlık ise mutluluğun habercisidir. Zaman kaybetmeden hemen ders çalışmaya başlamanız gerekiyor. Yukarıda zikrettiğimiz hastalıklar gelip geçici olduğu gibi alınan zevkler de geçicidir. Geçici zevklere verecek zamanınızın olmaması gerekiyor. Derhal, şimdiye dek yapılmış yanlışları bir kenara iterek, doğrularınızı hayata geçirmek zorundasınız.  Plan ve programlarınızı oluşturduktan sonra çalışmalarınızı aksatmadan uygulamaya geçmelisiniz. Hayırlı çalışmalar diliyorum. Selam ve dua ile…

Gayret bizden, başarı Allah’tandır.           

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar