Cola ile ilgili bir okurumuzun bizlere gönderdiği soru şu şekilde;
Değerli hocam, malum çok kısa bir süre sonra mübarek ramazan ayını idrak edeceğiz. Gazlı içecekler, özellikle de Colalarla ilgili bir şeyler söyler misiniz? Her yıl Ramazan ayında adeta bizleri kandırırcasına yapılan sözde İslami görünümlü reklamlar neticesinde düşmanlarımızın içecekleri maalesef su gibi tüketilmektedir. Boykot listelerinde adı geçen gazlı içeceklerin hükmüyle ilgili ramazandan önce, sakınılması adına bizlere tavsiyelerde bulunur musunuz?
Fikhi bir kaideye göre “eşyada asıl olan mübahlıktır.” Kesin bir şekilde içerisinde necasetin bulunmadığı tespit edilen bütün yiyecek ve içecek çeşitleri İslam tarafından helal kılınmıştır. Aksi bir durumun söz konusu olduğu ve kesin olarak içerisinde necis olduğu bilinen her türlü yiyecek ve içecek türleri ise haramdır. Bu bakımdan gayri Müslimler tarafından üretilen yiyecek ve içeceklerde domuz eti ve alkol bulunduğu tespit edilirse ya da paketlerinde bu durum kendileri tarafından ifade edilmişse bu gıdaları tüketmek haramdır.
Fakat bazı içecek çeşitleri vardır ki içerisinde ne tür katlı maddelerinin bulunduğu tam bir şekilde izah edilmemekle birlikte hakkında çoğu kez şüpheli ve şaibeli söylentiler duyulmaktadır. Bu tür şüpheli içeceklerden ısrarla kaçınmak gerekir. Birçoğu İslam düşmanı emperyalist güçler tarafından üretilen bu yiyecek ve içeceklerin içeriğiyle ilgili tam ve doyurucu bir açıklama yapılmamasının sebebi, ekonomik durumlarının zayıflamasından endişe etmeleridir. Zira ürettikleri içeceklerin azımsanmayacak kadarı Müslümanlar tarafından tüketilmektedir.
Özellikle bazı cola markaları, enerji içeceği, çikolata ve cips markları gibi helal gıda sertifikası bulunmayan yiyecek ve içeceklerin insan sağlığına zarar verdiği, tıbbi kaynaklarca tespit edilmiş ve ısrarla uzak durulması vurgulanmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz bu asırda yiyecek ve içeceklerin necis olup olmadığı tam olarak belli değildir. Bu bakımdan aldığımız her yiyeceği çok iyi araştırmalı ve öyle tüketmeliyiz. Ve elimizden geldiği kadar şüpheli şeylerden kaçınmalıyız. Günümüzde tükettiğimiz şüpheli şeylerin birçoğu aslî ihtiyaçlarımızdan değildir. Bu bakımdan tüketmemek en hayırlısıdır. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır:
Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır... (Buharî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî)
Hadiste de ifade edildiği gibi şüpheli şeylerden kaçınmak kişiyi harama düşmekten daima uzak tutar. Kesin olarak haram kılınan şeyler Müslümanlar tarafından zaten bilinmektedir. Şeytan ise Müslümanları bu haramlara, en kuvvetli oklarından biri olan şüpheli şeylerle yakınlaştırır.
Bununla birlikte ister helal ister haram olsun İslam düşmanları tarafından üretilen ve maddi kaynaklarıyla Müslümanlara zarar verenlerin mallarını satın almak caiz değildir. Bu tür markaları boykot etmek Müslümanların sorumluluklarındandır.