Enes Durmaz

Mezun öğrencilerin ayağındaki pranga; KYK borcu

16.07.2022 03:03:00 / Enes Durmaz

Milyonlarca öğrenci KYK borcundan dolayı dertli... Türlü zorluklarla kazandıkları üniversiteyi okumaya ekonomik gücü yetmeyen gençler, bir umut geri ödemesiz öğrenim kredisi çıkar diye bursa başvuruyor ancak çoğu öğrenciye geri ödemeli KYK bursu veriliyor. Ailesinin ekonomik şartları kendisini okutmaya yetmeyen milyonlarca genç, daha sonra başına geleceklerden habersiz bir şekilde KYK bursunu almaya mecbur kalıyor.

 

Kimi iki yıl kimisi de dört yıl bu bursu alan gençler, üniversiteden mezun olduktan sonra yeni bir zorlukla karşılaşıyorlar. Okudukları okulu dereceyle de bitirseler iş sahibi olmalarına yetmiyor. Şimdi de önlerine KPSS engeli çıkıyor. Bazen bunu geçmek de yetmiyor mülakat ve soruşturmalardan eleniyorlar.

 

Çoğu genç yirmi yılı aşkın okuduğu okullardan sonra yine de atanamıyor. Atanamayan gençler bazen bir umut yıllarca KPSS’yi zorluyorlar ama yine de olmuyor. Yaşları ilerlemiş ve de tüm uğraşlarının sonunda işsiz kalmış bu gençler, ardı arkası kesilmeyen KYK faizleriyle, katlanan borçların stresiyle kaşı karşıya kalıyorlar.  Atanamayan, iş bulamayan milyonlarca gencin kâbusu haline gelen KYK borçları her geçen gün katlanıyor. Kimisinin borcu iki katına, kimisinin üç, dört katına kadar çıkabiliyor.

 

Yıllarca emek verdikleri okullardan bir yığın borç altında mezun olan bu gençlere bir el uzatmak gerekiyor. Hükümetin bu konuda bir adım atarak ana para dışındaki faizleri silmesi ve gençlere ana paranın ödenmesinde bir kolaylık sağlaması gerekiyor. 

 

Kimi zaman tefeciden beter uygulamalarla da karşılaşmıyor değiliz. Bazı öğrenciler bankada duran parasının habersiz, tebligatsız bir şekilde faiz borcuna karşılık alındığını da ifade ediyor. Geçenlerde konuştuğumuz bu öğrencilerden biri hesabına gelen bin TL’nin bu şekilde hesabından kesildiğini ifade ediyordu.

 

Şu anda neredeyse tüm muhalefet gözünü bu gençlere dikmiş. Gençlerden alacakları destek için mücadele ediyorlar. Birçok muhalif parti bu kesimin desteğini almak için bazen tüm KYK borçlarının silineceğini bazen de ana borç dışında olan tüm faizlerin silineceğini vadediyorlar.

 

Bu baskılar işe yaramış olacak ki hükümet kanadından da açıklama gecikmedi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK kredi faizi ile ilgili konuştu. Bakan Kasapoğlu, “Bu durumla ilgili bakanlık olarak detaylıca çalıştık ve hiçbir zaman hiçbir gencimizi bu süreçlere mağdur etmediğimiz gibi bundan sonra da en güzel şekilde gençlerimizin mutlu olmasına yönelik adımları da atacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız hazır ilk Kabine toplantısı sonrası da sayın Cumhurbaşkanımız etraflıca bu konuyu gençlerimizle kamuoyu ile paylaşacak.”

 

Şimdi tüm borçlu gençlerin gözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamada. İnşallah gençlerin sevineceği bir haber gelir…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar