Enes Durmaz

Azmin ve direnişin zaferi; AMİNE ŞANİ

01.07.2022 07:00:50 / Enes Durmaz

Laik Kemalist sistemin Müslüman coğrafyasına dayattığı, hiçbir kanun ve düzenlemeye dayanmayan başörtüsü yasağını yıkan, yüreği iman dolu bir öğrencinin hikayesidir bu. Bir direnişin, bir sabrın zaferi, kendisinden sonra gelecek nesillere büyük bir miras bırakmanın hikayesidir bu.

Amine Şani… Laik Kemalist sistemin ilkokullarda dayattığı başörtüsü yasağına karşı bir meşale yakan, verdiği mücadeleyle zafere ulaşan bir öğrenci… 2010-2011 Eğitim-öğretim yılında İzmir'de ilköğretim 8. sınıf öğrencisi olan Amine Şani kendi rızasıyla taktığı başörtüsü nedeniyle okula alınmamıştı. Hiçbir resmi dayanağı olmayan yasağa karşı direnen Amine o yıllarda günlerce okula alınmamış ve başındaki Allah’ın ayetini-başörtüsünü- çıkarması istenmişti. 

Yaşı küçük olsa da Allah’ın emirlerinin bilincinde, tesettürün farziyetinin bilincinde tertemiz bir öğrenci. Zamanın despot ve laik Kemalist artıklarına karşı tesettür mücadelesini başlatan sembol bir isim. O dönem Amine’nin yaşadığı zorlu hayat mücadelesi basına da yansımış, İslami STK’lar Amine’ye destek olmuş ve mücadelesi için tüm gayretlerini ortaya koymuşlardı.

Amine, tesettüre bürünme kararını 8. Sınıfta vermiş ve bu kararı sonrasında günlerce okula alınmamıştı. Amine’nin geri adım atmayacağını gören okul yönetimi, çareyi daha çocuk yaştaki bir öğrenciyi sürgün etmekte bulmuştu. Başka bir okula sürgün edilen Amine burada da aynı muamele ile karşılaşmış ve okul müdiresi tarafından ‘üst makamlar böyle istiyor’ denilerek başörtüsünü çıkarması istenmişti. Tüm zorbalıklara rağmen başının üstünde taşıdığı yükün bilincinde ve İslam’ın emrinden taviz vermeden direnmişti…

Amine’nin kararlı duruşu karşısında çaresiz kalan okul yönetimi bu defa onu okula alsa da sınıfa girmesine izin vermedi. Amine o dönemlerde tam 25 gün boyunca sınıfından, arkadaşlarından ayrı kütüphanede tek başına tecrit edilmişti.

Kendisinin sabırlı direnişi, ailesinin desteği ve İslami STK’ların okul yönetimine baskıları sonucu sınıfa alınan Amine, okulu birincilikle bitirdi. Tüm zorbalıklara, psikolojik savaşa rağmen eğitimini en güzel şekilde tamamlayan Amine, İttihad-ul Ulema Medreselerinde eğitim almış ve daha sonra Konya Selçuk Üniversitesine de birincilikle yerleşmişti. Amine geçtiğimiz günlerde verdiği onurlu mücadelesinin bir meyvesini daha aldı ve birincilikle girdiği Üniversiteden yine bölüm birincisi olarak mezun oldu.

Geçtiğimiz günlerde okulda düzenlenen mezuniyet törenine çarşafıyla katılan Amine, şunları haykırıyordu; “İlköğretimi birincilikle bitirdiğimde öğretmenlerim dahil çevremdeki pek çok insan okumaya devam edebileceğime inanmıyordu. Bugün birincilikle girdiğim bu bölümü, birincilikle tamamlamak sadece inancımın ve kararlığımın bir neticesi oldu. Bugün bir kez daha huzurlarınızda kendime bir daha söz veriyorum. Bundan sonra da gelecekte dahi yalnızca doğru olduğuna inandığım ve sevdiğim işleri yapacağım.”

Sosyal medya hesabından kızının başarısını tebrik eden HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Hacı Şani ise dönemin despotlarına şöyle sesleniyordu; “Orta okulda kızımı, başörtüsünden dolayı üç okuldan sürgün eden zihniyet! Kızım bugün üniversitede, çarşafı ile kendi bölümünden birinci olarak mezun oldu. Bu onuru bize yaşatan Rabbimize hamdolsun.”

Rabbim tüm genç kızlarımıza birer Amine olmayı nasip etsin İnşallah. (Amin)

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar