Sağlıktaki Randevu sisteminin en başlı çözüm yolları;
1)Sağlıkta randevu bulamamanın en önemli nedenlerinden biri her yıl katlanarak artan hasta başvuru sayılarıdır. Bu konu detaylı bir şekilde araştırılmalı ve gereksiz hasta başvuruları minimalize edilmelidir.
2)Hemem hemen her branşta %10’a yakın yanlış bölüme gelme vardır. İş böyle olunca hasta muayene olamayıp asıl gitmesi gereken bölüme yönlendiriliyor. Hasta mağdur oluyor hem de sağlık sistemi bakması gereken hastalardan % 10 daha az hasta bakıyor. Bu sebeple hastaların randevu alırken şikayetleri iyice incelenip doğru bölüme yönlendirilmelidir. Yanlış bölüme giden hasta oranı % 3 oranını geçmemelidir. Bazı branşlarda yanlış gelen hasta oranı %20’lere kadar çıkmaktadır.
3)Aile hekimliği birimlerinin aktif şekilde hasta bakmasını sağlamaktır. Çok basit hastalık geçirenler dahi 2. veya 3. basamak sağlık kuruluşlarına gidiyor. Örneğin grip ,nezle veya baş ağrısı aile hekimliklerine uğramadan devlet hastanelerine gitmemelidir .Aile hekimlikleri sadece aşı yapılan gebe ve çocuk takibi yapılan merkezler olmamalıdır .
4)Sabim şikayet hattına hekimlerin devamlı savunma yazması ciddi şekilde zaman kaybına neden olmakta iş huzurunu bozmaktadır. Sabim kaldırılmalı veya sabim şikayetleri 100 tl gibi bir ücret ile yapılmalıdır. Şikayetler % 70 azalacaktır.
5)Sevk zinciri oluşturulmalı aile hekimlikleri aktif şekilde sürece dahil edilmelidir.
6)Hekimlerin hastanede hekim dışı angarya işlerle uğraşmasının önüne geçilmelidir. Poliklinik yapan bir hekim sekreteri yoksa %30 daha az hasta bakmakta enerjisi dağılmaktadır.
7)Malpraktis, hasta şikayeti gibi can sıkan durumlar nedeni ile hekimler hastayı devamlı birbirine paslamaktadır. Hekimlerin özlük hakları tanımlanmalı devamlı dava mahkeme düşünmeden özgür bir şekilde hekimlik yapmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Gerçekten şu an hekimler iyi bir ruh halinde değiller. Şu an mevcut bazı davalarda hekime 10 milyon ile 30 milyon arasında tazminat davaları açılmaktadır. Avukatlar meseleyi iş alanına dönüştürmüş hastalar Hekimi şikayet etme ve dava etme kolaylığı nedeni ile sonsuz özgürlük ile hareket ediyorlar . Süreç bu şekilde devam ederse 10 yıl sonra beyin kitleleri ile yaşayacak, kalp bypass ameliyatı yapacak cerrah bulamayıp çocuklarımızın doğumunu takip edecek kadın doğum bulamayacağız. Yavrularımız hastalanınca gösterecek çocuk doktoru bulamayacağız. Hep beraber kaybedeceğiz. Son tıpta uzmanlık sınavında çocuk doktoru kadroları boş kaldı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin 30 kişilik çocuk doktoru kadrosunun yalnızca ikisi doldu. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’ne 10 doktor yerleşebilirdi ancak yalnızca 1 kişi tercih etti. Kartal Şehir Hastanesi’nde açılan 15 kişilik kadronun 2’si, Şişli Hamidiye Etfal’deki 15 kişilik kadronun ise 3’ü doldu.