Ayşe Cengiz

Ahlaklardan Bir Ahlak

01.06.2021 07:26:03 / Ayşe Cengiz

        Dünyada 4,20 milyon insan, Türkiye'de ise nüfusun %64’ü sosyal medya kullanıcısı durumunda. Gün geçtikçe bu oran giderek artacaktır şüphesiz. Hayatımızın belki de her alanına dahil olan sosyal medyayı kullanmamak veya karşı çıkmak elbette ki akıl kârı değildir. Cinayet aracı olarak kullanılıyor diye bıçak kullanmamak kadar ilginç bir durum olur bu. Kötülükler var diye geri çekilip bu mecranın kötülük yuvasına çevrilmesine göz yummaktır, sosyal medyayı terk etmek. El ile düzeltilebilecek işi el ile düzeltmek, kalp ile buğz etmekten evlâdır ve önceliklidir dinimizce. Hâl böyle olunca imkanlar doğrultusunda bu mecrayı kullanmak; İslam ahlakını, bu mekâna taşımak gerekir.

    Hayatımızın her detayında var olan İslam ahlakı, elbette sosyal medya alanında da karşımıza çıkmaktadır. Gerçekliğimizi kaybettiğimiz bu sanal alemde, aklımızdan çıkarmamamız gereken yegâne şey “O, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arş’ın üzerine istiva edendir. Yere gireni ve ondan çıkanı, gökten ineni ve oraya yükseleni bilir. Nerede olsanız, O, sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görür.” (Hadid-4) ayeti gereğince, bizi gözleyen yaratandır. Gerçek alemde helal olan sanal alemde de helal, haram olan burada da haramdır. Ne eksik ne fazla. Velhasıl, gözeteceğimiz şer'i hükümleri ve her daim bizi gözeteni unutmamak gerekir.

   Ağızların mühürlendiği, yaptıklarımızı ellerimizin anlatacağı o günde, bastığımız her beğeni tuşunun, yazdığımız her cümlenin, izlediğimiz her videonun hesabını vereceğimizi unutmamak; izlenme ve beğenilerimiz ile para kazandırdığımız kişilerin yaptıklarına ortak olduğumuzu unutmamak da bu mecranın ahlaklarındandır.

   Günlük hayatta bile hakkını veremediğimiz iffet ve kul hakkı konusunda, bu alanda da azami derecede dikkat etmemiz gerekir. Sorumluluklarımızı yerine getirmeye engel olacak derecede bu alanda vakit geçirmek de israflardan bir israftır. Eşyanın kölesi olmamak şuuru gereğince, bu alanın hâkimi olmak, algoritmaların karşımıza çıkardığı ağlara karşı uyanık olmak, her alanda olduğu gibi bu alanda da itidali gözetmek görevimizdir.

   Doğru kullanıldığı takdirde, zalimleri korkutacak bir “sosyal medya ordusu”na dönüşebileceğini unutmamak, bu ordunun bir neferi olmak gerekir. Ancak somut olarak yapılabilecek bir şeyler varsa bunları yapmadan sadece sosyal medyada şov yapmak, göz boyamaktır. Velhasıl, sosyal medyayı dürüst ve ahlaklı  kullanmak gerekir.

Her alanda itidali korumak duasıyla vesselam...                             

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar