Ahmet Yücedağ

ABD, Rusya’dan vekâleti geri istiyor

16.02.2020 00:47:44 / Ahmet Yücedağ

ABD, Çin ile ticaret savaşları ve enerjiyi kısma hamlesinde çatışma alanını genişletmemek için Ortadoğu’da Rusya ile anlaşmaya vardığı konularda, sona mı yaklaşılıyor?

ABD seçimlerden dolayı Çin ile yaptığı faz anlaşmaları hayata girmeden Koronavirüsünden dolayı sekteye uğramış görünüyor. Onlarca ticaret savaşının Çin’e yapamayacağını bir Koronavirüsü yaptı fakat sadece Çin’e yapmadı: Çin ekonomik diplomasiyle tüm dünyada, tüm kılcal damarlara girmeyi başarmıştı. Birçok ülkeyi kendine bağlamış ayrıca kendi büyümesi için elzem olan enerjiyi tedarik etmiştir. Buna engel teşkil etmek amacıyla ABD’nin yaptığı engellemeler; kimi zaman Çin ile işbirliği halinde olan ülkelere darbe ile kimi zaman ambargo ile bazen de yaptırımlarla engellenmeye çalışıldı ve büyük oranda başarılı olundu. Virüs ile büyük bir çıkmaza giren Çin, ihracat ve ithalatta büyük bir yıkım yaşayacaktır ve bu durum bazı ülkeler için fırsat olduğu gibi çoğu ülke için yıkım olabilir ve hatta küresel ekonomik yıkımı tetikleyebilir.

ABD’nin yaptığı hamlelerden biri de Rusya’ya alan açmaktı. Rusya ne kadar güçlü olsa da Çin potansiyelini taşımıyor istenildiği zaman durdurulabilir etrafı sarılabilir ve dünyadan izole edilebilirdi. Bunun örneği soğuk savaş zamanın da kendini göstermiştir.

Virüs ile ABD tekrar Ortadoğu’ya ağırlık vermekte ve Rusya’yı frenlemek istemektedir. Son zamanlarda bölgedeki hareketlilik ve suikastlar Rusya’yı etkileyecektir. Rusya, Ortadoğu’da ve özellikle Doğu Akdeniz’de olabilmek için israil ile işbirliği alternatifiyle kalabileceğini diğer tabirle israilin ABD’yi ikna edebileceğini sanmaktadır. Rusya bölgedeki politikasıyla, BAE’ne benzemektedir. BAE’nin, ahlaksız savaş anlayışı ve İslam düşmanlığını Rusya da pervasızca yapmaktadır. Bir başka benzerlik BAE nerede askeri üssü varsa veya nerede bulunuyorsa Rusya’da orada alan bulmaktadır: Somali, Sudan, Libya’da olduğu gibi iki ülke de buralarda çatışmanın içindedir. Belki komplo teorisi olacaktır, fakat İdlib’te HTŞ’nin taciz saldırıları BAE, Suudi ve ABD tarafından istenen saldırılar olabilir ve amaç Rusya ile danışıklı dövüşle mülteci göçü ile Türkiye’yi İdlib’e sokarak çamur bir savaşta fiili bulunmasını sağlamaktır.

ABD, İdlib’i fırsat bilerek hem Rusya’yı durdurmak hem de Türkiye’yi kazanmak hem de kendine yeni bir alan açmak istemektedir. Ayrıca İran’ı Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de sıkıştırmaya çalışmaktadır. Yüzyılın Anlaşmasının hayata geçmesi Lübnan’da Hizbullah’ın durdurulmasıyla mümkündür. Suriye savaşı, Suriyeli mülteci akını ve hükümet krizini fırsat bilerek anlaşmayı hayata geçirmek için Lübnan’a yeni bir saldırı yapılabilir. Fakat bu saldırı(lar) ve komplolar ABD ve israil için Yüzyılın Bataklığı olacaktır.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar