Seçime az bir zaman kaldı. Büyük ihtimalle en geç Mayıs sonu veya Haziran başı gibi bir tarihte sandıklar kurulacak gibi.
Aralık ayı sonu Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir görüşmesi olmuştu. Görüşmede seçim tarihi ve ittifakın genişletilmesi konusunun de konuşulduğu ifade edilmişti.
Bahçeli’nin daha sonraki grup toplantısında, ‘Seçim erkene de alınsa zamanında da yapılsa biz hazırız’ şeklindeki açıklaması, seçim tarihinin öne alınması hususunda bir anlaşmanın olduğu şeklinde değerlendiriliyor ki üç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında, “Mevsim şartlarını dikkate alarak belki birazcık öne çekerek tarihini güncelleyeceğimiz 2023 seçimlerinin önemini sizler de biliyorsunuz” dedi.
Buna göre seçimin erkene alınması artık kesin gibi. Hatta seçim tarihi aslında belli ama daha açıklanmadı dense belki daha doğru olur.
18 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlerin erkene alınabilmesi için malumunuz iki seçenek bulunuyor: Birincisi, Meclis’in 360 oy ile seçimlerin yenilenmesine karar vermesi. Bunun için de AK Parti ve MHP oyları yeterli değil. AK Partinin şu an 286, MHP’nin 48 milletvekili bulunuyor. BBP’nin 1 Milletvekili ile bu sayı 335 oluyor.
Cumhur İttifakının muhalefetten veya bağımsızlardan -ki 4 bağımsız vekil var- 25 vekilin desteğini alması gerekiyor. Konu seçimin erkene alınması ise 6’lı Masa, 6 Nisan’dan öncesi için alınacak bir karara destek vereceklerini, sonrası için destek vermeyeceklerini söylüyor.
Cumhurbaşkanının Meclis’i feshedip erken seçim kararı alması durumu var. Bu durumda da muhalefetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığını tartışma konusu yapacağı ifade ediliyor.
Seçimin erkene alınması artık kesin gibi gözükünce buna paralel olarak ittifak ve seçim stratejileri ile ilgili hareketlilik de arttı.
Şu an mevcut Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışında Yeniden Refah’ın, Gelecek Partisi teklifine dayandırdığı bir ittifak açıklaması da var. Yeniden Refah Partisi Siyasi İşler Başkanı Bayram Sakartepe, “Bundan bir ay kadar önce Gelecek Partisi temsilcileri, HÜDA PAR ve Saadet Partisi’nin içerisinde yer aldığı bir ittifak modelini bize sundu” diye açıklama yaptı. Bu konuda HÜDA PAR veya Saadet’ten herhangi bir açıklama yapılmadı.
Önceki gün HÜDA PAR Genel Başkanı/Genel Başkanımız Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştirdi.
Zekeriya Başkanın çıkışta yaptığı açıklamaya göre, görüşülen konular içerisinde seçim de vardı. Bu, seçim tarihi ve ittifak görüşmesi şeklinde değerlendiriliyor.
6’lı Masa’nın önceki gün toplantısı vardı. Onlar da bir sonraki görüşmede aday konusunu gündemlerine almayı kararlaştırdı. Ancak Masa’nın, işin en önemli kısmı aday belirleme konusunu nasıl aşacakları merak konusu. Çünkü her bir liderin gönlünde başka bir aday yatıyor.
Şu ana kadar o “Masa”daki hiçbirinin diğerinin işaret ettiği adayla ilgili bırakın yeşil ışık, sarı ışık sinyali verdiği dahi gözlemlenmedi. Dolayısıyla işin can alıcı noktası adayla ilgili, Masa’nın uzlaşı yeri olacağı pek mümkün görünmüyor.
HÜDA PAR’ın ittifak konusundaki tavrı ise çok merak ediliyor. Özellikle basının bu konudaki ısrarlı aramaları ve konuyu öğrenmeye çalışmaları, işin önemini ortaya koyuyor. HÜDA PAR’ın ittifak konusunda estireceği havanın, oluşturacağı sinerjinin yelkenlere hareketlilik getireceği düşünülüyor.
Partiler sadece geçmişten aldıkları oy oranlarıyla değil, süreç içerisindeki saha çalışmalarıyla da değerlendirilmelidirler. Gerek Genel Başkan gerekse de diğer başkan yardımcıları ve teşkilatlar düzeyindeki saha çalışmalarında HÜDA PAR, gerçekten kendinden söz ettiren partiler içerisinde önlerdedir.
Onun için tek başına veya herhangi bir ittifakla gireceği seçimde HÜDA PAR’ın atak yapacağı öngörülüyor. Çünkü HÜDA PAR, kolladığı ilkeleri ıskalamadan siyaset yapıyor. Memleketin de bu yöntemle çalışanlara, siyaset yapanlara ihtiyacı var.
Kalın selamette.