Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, küresel ısınma, çölleşme ve kuraklık hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Su kaynaklarının giderek azalacağını ifade eden Çakmak, insanoğlunun eliyle doğanın, yeşil alanların, ormanların ve sulak alanların tahrip edilmesiyle beraber bu etkinin daha da katlanarak büyüyeceğini söyledi.
"İnsanoğlunun eliyle doğa, yeşil alanlar ve sulak alanların tahrip edilmesiyle beraber bu etki daha da katlanarak büyüdü"
Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Fevzi Çakmak
Sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte yoğun bir şekilde kullanılan fosil yakıtların çevreye yaydığı karbon salınımının olduğunu belirten Çakmak, "Tüm bunların yanı sıra insanoğlunun eliyle doğayı, yeşil alanları, ormanları ve sulak alanları tahrip, yok edilmesiyle beraber bu etki daha da katlanarak büyüdü. Bunların sonucunda da küresel ısınma dediğimiz olayla karşı karşıya gelmiş durumundayız." dedi.
"Eğer doğayı tahrip etmeye devam edersek bu gibi sorunlarla boğuşmaya devam edeceğiz"
Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği, doğal afetler dediğimiz ve kimi zaman aşırı yağışlar, deprem, sel ve kuraklık ile karşımıza çıkan felaketlerin karşımıza çıkacağını söyleyen Çakmak, "Bu şekilde de ne yazık ki bundan sonraki süreçlerde de eğer doğayı tahrip etmeye devam edersek bu gibi sorunlarla boğuşmaya devam edeceğiz. Bir an önce aklımızı başımıza alıp doğayla barışık bir yaşam sürmeye gayret göstermemiz gerekiyor." diye belirtti.
"Suyu toprağı ve havayı kirletmeden, yok etmeden, onunla barışık, sürdürebilir bir yaşamı sağlamak gerekir"
Doğayla barışık yaşamak ve doğaya sahip çıkmak gerektiğini belirten Çakmak, "Sadece doğada bizim değil, bundan sonraki süreçte de sürdürebilir bir yaşam olması için kendimizden sonrası tufan dememiz gerekiyor. Suyu, toprağı, ve havayı kirletmeden, yok etmeden, onunla barışık, sürdürebilir bir yaşamı sağlamamız gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)