Tayvan'dan Çin'e "Nauru" suçlaması

Tayvan, Pasifik ada ülkesi Nauru'nun Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesinden Çin'i sorumlu tuttu.

Ekleme: 15.01.2024 23:30:06 / Güncelleme: 15.01.2024 23:36:04 / Dünya
Destek için 

Tayvan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tien Chung-kwang, Nauru'nun Çin Halk Cumhuriyeti'ni, Çin'in tek meşru temsilcisi olarak tanımasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu, demokrasiye hesaplı bir saldırı ve uluslararası normlara meydan okumadır. Dünyanın demokratik ülkeleri Tayvan'ın seçimler dolayısıyla tebrik ederken Pekin, Tayvan'a baskı kurmayı tercih etmiştir." ifadelerini kullandı.

Tien, Tayvan'ın, kararın ardından mütekabiliyet esasına uygun olarak Nauru ile diplomatik ilişkilerini keseceğini, diplomatik ve teknik personelini geri çekeceğini, ikili işbirliği planlarını sonlandıracağını, Nauru'dan Tayvan'daki büyükelçiliğini kapatmasını isteyeceğini kyadetti.

Nauru hükümeti, bugün yayımladığı yazılı açıklamada, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek, Çin Halk Cumhuriyeti'ni, Çin'in tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını duyurmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında kararın zamanlamasına ilişkin sorulan soruya verdiği yanıtta, "Karar, Nauru'nun egemen bir ülke olarak bağımsız tercihidir. Bu, 'tek Çin' ilkesinin küresel kanaatin genel yönelimi ve tarihin genel eğilimi olduğunu göstermiştir." dedi. 

Nauru'nun ilişkileri kesmesi sonucu Tayvan'ı diplomatik olarak tanımayı sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülke sayısı da 11'e düştü.

En son Orta Amerika ülkesi Honduras, 26 Mart 2023'te Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Pekin'i Çin'in temsilcisi olarak tanıdığını duyurmuştu. (İLKHA)



Etiketler: