Filistin Kızılayı: Gazze'de her gün 180 kadın "sağlıksız koşullarda" doğum yapıyor

Filistin Kızılayı, Gazze'de her gün 180 kadının siyonist rejimin saldırıları nedeniyle "tehlikeli" ve "insanlık dışı" koşullarda doğum yaptığını açıkladı.

Ekleme: 14.01.2024 09:45:03 / Güncelleme: 14.01.2024 09:46:04 / Güncel
Destek için 

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada "İşgal güçlerinin ambulansların onlara ulaşmasını engellemesi nedeniyle birçoğu kuşatma altındaki bölgelerde oldukları için hastanelere ulaşamıyor." ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Filistin Temsilcisi Dominic Allen de Gazze'de son 100 günde yaklaşık 18 bin doğum gerçekleştiğini söyledi.

Allen, "Susuzluk, gıda kıtlığı ve tedaviye erişim yoksunluğuyla mücadele ediyorlar. Bombalar, açlık ya da susuzluk onları öldürmezse doğum yapmak öldürebiliyor. Bunun gerçekleşmesine izin veremeyiz." ifadelerini kullandı.

UNFPA, 17 Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, Gazze'de 45 bin hamile ve 68 bin emziren kadının kansızlık, kanama ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu.

Siyonist işgal rejiminin abluka ve yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan sağlık krizi nedeniyle, hamileler ve bebeklerin tehlikede olduğu belirtiliyor.

Bombardımanlar, hasar gören ya da çalışmayan sağlık tesisleri, kitlesel düzeyde yerinden edilme, su ve elektrik kaynaklarının çökmesi, gıda ve ilaçlara erişimin kısıtlanması anne, yenidoğan ve çocuk sağlığı hizmetlerini ciddi şekilde sekteye uğratıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun raporuna göre, Gazze'de tahminen 50 bin hamile kadın bulunuyor.

Bu kadınlar, güvenli bir şekilde doğum yapmak ve yeni doğan bebeklerine bakmak için ihtiyaç duydukları hizmetlere erişemiyor.

Bazı kadınlar sığınaklarda, evlerinde, moloz yığınları arasında ya da sağlık hizmetlerinin kötüleştiği, enfeksiyon ve tıbbi komplikasyon riskinin arttığı sağlık tesislerinde doğum yapıyor. (İLKHA)