Enerji tasarrufunun önemi nedir?

Günümüzde yaşam faaliyetlerinin devamlılığında önemli rol oynayan enerji kaynakları, insan hayatını kolaylaştırdığı gibi bilinçsiz kullanıldığında hem insan sağlığına hem de doğaya ciddi zarar da verebiliyor. Peki, tehdit olmaktan çıkması için enerjinin tasarruflu ve doğru kullanımının ne gibi önemi var?

Ekleme: 12.01.2024 15:25:06 / Güncelleme: 12.01.2024 15:25:26 / Röportaj / Batman Haberleri
Destek için 

Halkı enerji tüketimi konusunda bilinçlendirmek amacıyla her yıl ocak ayının ikinci haftasında kutlanan "enerji tasarrufu" hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Elektrik ve Elektronik Mühendisi Garip Ceylan, enerji kaynaklarının bilinçsiz kullanımının oluşturduğu zararlara dikkat çekti.

Gereksiz ve bilinçsiz enerji kullanımının önüne geçmenin gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılabileceğini belirten Ceylan, enerji tasarrufu yapmanın enerji tüketimini azaltarak zararların minimize edilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Özellikle günümüzde artan yoğun enerji kullanımının küresel ısınmayı da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Ceylan, kaynakların son yıllarda fazlasıyla kullanıldığını ifade etti.

Bu durumun hem insan sağlığına hem de tabiata ciddi zarar verdiğini vurgulayan Ceylan, enerji tasarrufunun önemine işaret etti.

Garip Ceylan

"Küresel ısınmayı hızlandırdı, doğal kaynaklar tükeniyor"

Enerji tasarrufunun çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Ceylan, "Gerek küresel ısınma olsun gerekse doğanın tahrip edilmesi olsun, insanlar bu konuda çok fazla bilinçsiz. Son zamanlarda artan teknoloji kullanımı nedeniyle insanlar bu tür bilgilere çok daha kolay erişebiliyor. Ama bu da küresel bir ısınmayı hızlandırdı diyebiliriz. Enerji tasarrufu yapılması gereken bir konudur. Son yıllarda tüketen bir ülke olduğumuz için küresel ısınmayı fazlasıyla tetikliyor olabiliriz. Çünkü fazlasıyla doğal kaynaklar tüketiliyor. Bu da insanların sağlığını etkiliyor." dedi.

"Vücut fazlasıyla olumsuz etkileniyor"

Işığın insan vücudu üzerinde çok fazla etkisinin olduğunu belirten Ceylan, "Geceleri uyurken dahi vücut ışığın açık olmasından dolayı fazlasıyla olumsuz etkileniyor. Bu da kalp ritim bozukluklarına, kilo almaya ve ruhsal bozukluklara sebep olabiliyor. Geceleri ışıklar kapalıyken vücut tam dinlenme haline geçiyor. Işık açık olduğu zaman ise dinlenemiyor. Ki bitkiler dahi ışından beslendiğinden gece dinlenme modundalar. Gündüz güneş çıktığı zaman beslenme moduna geçiyorlar." diye konuştu.

"Tasarruf yapılmazsa hem insan hem de doğa kaybeder"

İnsanların tüketici konumuna geçmelerinden dolayı çok duyarsızlaştığını, bu durumun ciddi problemlere neden olduğunu ifade eden Ceylan, şöyle devam etti:

"İnsanlarımız fazlasıyla tüketici konuma geçtikleri için artık birçok şeyi önemsemiyorlar. Mesela lavabo ışıklarını çoğu zaman kapatmazlar. Ya da gece uyurken bazı ışıklar fazlasıyla açık bırakılıyor. Özellikle kombi, klima, bilgisayar ya da başka elektronik cihazların hepsi enerji tasarrufu yapmamız gerekenlerin başında geliyor. Eğer bir şeyi kullandıktan sonra ihtiyacın yoksa ve açık bırakılırsa bunda tasarruf yapamazsın. Eğer bunlarda tasarruf yapılırsa doğa kazanır ve tasarruf yapılmazsa doğa kaybeder. Doğa kaybederse insan da kaybeder. Çünkü insan eşittir doğa demektir. Birbirimize muhtacız. Sağlıklı yaşayabilmemiz için temiz doğaya ihtiyacımız var ve bundan dolayı enerji tasarrufuna dikkat edilmesi gerekiyor." (İLKHA)