Karadeniz'de mayın tehlikesine karşı mutabakat imzalanacak

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya, Karadeniz'deki mayınların temizlenmesi konusunda bugün İstanbul'da anlaşma imzalayacak. Mutabakatla, Karadeniz'deki istikrara katkı sağlanması amaçlanıyor.

Ekleme: 11.01.2024 08:30:04 / Güncelleme: 11.01.2024 08:30:04 / Güncel
Destek için 

Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri (MCM Black Sea) Görev Grubu Mutabakatı metninin Sarıyer'deki Kalender Kasrı'nda 11.00'de imzalanması bekleniyor.

Anlaşma, Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar, Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından imza altına alınacak.

Karadeniz'de seyrüsefer emniyetine katkı sağlaması hedeflenen grubun herhangi bir ülke ile yapıya karşı veya alternatif olarak teşkil edilmediği kaydediliyor.

İnisiyatifin her ülkeden birer mayın karşı tedbirleri gemisi ile bir komuta kontrol gemisinden oluşması, altı ayda en az iki defa on beşer günlük periyotlarla harekât icra etmesi bekleniyor.

Hâlihazırda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından deniz karakol uçakları, insansız hava araçları, mayın avlama gemileri, ani müdahale botları, sahil gözetleme radarları ve elektro optik sistemlerle mayın gözetleme faaliyetleri kesintisiz sürdürülüyor. (İLKHA)