Somaliland Savunma Bakanı, görevinden ayrıldı! İşte sebebi...

Tanınmayan Somaliland'ın Savunma Bakanı Abdikani Mohamud Ateye, yönetiminin Etiyopya'yla yaptığı liman anlaşmasına karşı olduğu için görevinden istifa etti.

Ekleme: 08.01.2024 17:55:04 / Güncelleme: 08.01.2024 18:02:47 / Dünya
Destek için 

Savunma Bakanı Abdikani Mohamud Ateye, Tanınmayan Somaliland'ın Cumhurbaşkanı Musa Bihi Abdi'nin Etiyopya ile Berbera limanına erişim konusunda mutabakat anlaşmasına karşı olduğunu bildirdi.

 Yerel medyaya konuşan Ateye, anlaşmayı "yasadışı" olarak nitelendirdiğini belirterek görevinden istifa ettiğini söyledi.

Ateye, Etiyopya'nın iddialarının limanın ötesine geçip Somaliland topraklarının işgaliyle sonuçlanabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Ayrıca Abdi'nin, Etiyopya ile mutabakat anlaşmasını imzalamadan önce bakanlarına danışmamasına da tepki gösteren Ateye, söz konusu anlaşmayı medyadan öğrendiklerini kaydetti.

Somaliland'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Somali yönetimi ise anlaşmaya tepki gösterdi. Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, bölgeyi bağımsız bir devlet olarak tanıması karşılığında Etiyopya'nın Kızıldeniz'e erişimini sağlayan Somaliland bölgesi anlaşmasını iptal eden bir yasayı imzaladığını açıkladı.

Mutabakat zaptı, Somali otoriteleri tarafından egemenliğin ihlali olarak görülen Etiyopya'nın, bağımsızlığını tanıması karşılığında Somali'nin kuzeybatısında yer alan Somaliland'ın 20 km'lik deniz alanı sağlaması öngörüyor. (İLKHA)