Pakistan İslam Uleması Cemiyeti Partisi lideri Fazlur-Rahman Afganistan'da

Pakistan İslam Uleması Cemiyeti Partisi lideri Mevlâna Fazlur-Rahman, mülteci konusu ve Pakistan'da yaşanan saldırılar nedeniyle iki ülke arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde, komşu ve kardeş ülke Afganistan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ekleme: 08.01.2024 15:45:06 / Güncelleme: 08.01.2024 15:51:38 / Dünya
Destek için 

Afganistan İslam Emirliği kabine üyeleri tarafından Sepidar Sarayı'nda karşılanan Mevlâna Fazlur-Rahman, Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdulkebir ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki İslam ülkesi arasındaki benzerliklere vurgu yaparak ortak sorunlara diyalog yoluyla ortak çözümler bulunması çağrısında bulundu.

Afganistan İslam Emirliği Siyasi İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdulkebir, ülkesinin komşu ülkeler ile özellikle de Pakistan İslam Cumhuriyeti ile güçlü ve saygılı ilişkiler geliştirmek istediklerini belirtti.

Görüşme sırasında Abdulkebir, komşu ülkelerle karşılıklı saygıya dayalı, olumlu ve istikrarlı ilişkilere olan bağlılıklarını yineleyerek Afganistan topraklarının hiçbir ülkeye tehdit oluşturmayacağına dair güvence verdi.

Pakistan'daki Afgan mültecilere yönelik kötü muameleye ve zorla sınır dışı edilmelerine son verilmesi çağrısında bulunan Abdulkebir, onların refahı için gerekli olanakların sağlanması gerektiğini vurguladı.

Afganistan ile ilgili ön yargıların halen devam ettiğine dikkat çeken Abdulkebir, insanlardan medya propagandası yerine gerçekliğe odaklanması gerektiğini ifade etti.

Fazlur-Rahman ziyaretinin, Afganistan ile Pakistan arasında olumlu ilişkiler kurulmasına ve yanlış anlaşılmaların azaltılmasına yardımcı olacağı yönündeki umudunu dile getiren Abdulkebir, ülke topraklarının başkalarına karşı kullanılmasını engelleyen Afganistan İslam Emirliği'nin, bölgede güvenlik ve istikrar arzuladığına vurgu yaptı.

Son olarak Afganistan'daki çatışmalı süreçte Afgan göçmenlere ev sahipliği yaptığı ve Sovyetler Birliği'ne karşı cihad edilirken yaptıkları yardımlar nedeniyle Pakistan'a teşekkür eden Abdulkebir, komşu ülkelere, Afgan göçmenlere daha iyi muamele etmeleri çağrısında bulundu.

Ziyarette söz alan Mevlâna Fazlur-Rahman, iki İslam ülkesi arasındaki benzerliklere vurgu yaparak, ortak sorunlara diyalog yoluyla ortak çözümler bulunmasının önemine dikkat çekti.

Fazlur-Rahman, mevcut ilişkilerin karşılıklı yarar için kullanılmasını, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesini ve sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantıya, Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Emir Han Muttaki de katılarak Afganistan'daki ekonomik, siyasi ve güvenlik durumu hakkında bilgiler verdi. (İLKHA)