Katar Dışişleri Bakanı'ndan Blinken'a: Aruri'nin katledilmesi müzakereleri etkileyebilir

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la düzenlediği basın toplantısında HAMAS lideri Salih El Aruri'nin katledilmesinin, "bu karmaşık sürece etki edebileceğine" dikkat çekti.

Ekleme: 08.01.2024 11:09:19 / Güncelleme: 08.01.2024 11:14:08 / Dünya
Destek için 

Al Sani, Katar'ın başkenti Doha'ya gelen Blinken'la ortak basın açıklaması düzenledi.

Şu anda çabalarının Gazze'deki çatışmayı durdurmaya odaklanmış durumda olduğunu belirten Al Sani, Gazze'nin Filistin topraklarının bir parçası olduğunu, buranın Filistin yönetimi ve liderliği altında olması gerektiğini vurguladı. Al Sani, ayrıca burada yalnızca Filistin halkının karar verme hakkına sahip olduğunu kaydetti.

HAMAS lideri Salih El-Aruri'nin Beyrut'ta katledilmesiknin etkilerine ilişkin bir soruya yanıt veren Al Sani, "Devam eden müzakerelere gelince, evet zorluklardan geçiyorlar ve tabii ki üst düzey bir kişinin öldürülmesi bu karmaşık süreci etkileyebilir." dedi.

Al Sani, "Ama pes etmiyoruz ve ilerliyoruz. Tüm taraflarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve Gazze'de ateşkes, yardımların artması ve esirlerin karşılıklı serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya bir an önce varmaya çalışıyoruz." diye ekledi.

Blinken'la yaptıkları görüşmelerin içeriğine değinen Al Sani, "görüşmelerede Gazze'deki savaşın durdurulmasının önemine değinildi. Ayrıca Gazze Şeridi'nde esirler ve esir müzakereleri ve ciddi bir insani ateşkese ulaşmanın yolları, çatışmanın yayılmasının önlenmesine yönelik girişimler ve Suriye, Lübnan ve Kızıldeniz'deki son gelişmeler ele alındı." diye konuştu.

Al Sani, Gazze'de, "bölgeyi sakinleştirmeye yarayacak, çatışmayı genişletmeyecek ve bölgenin tehlikeli bir yöne girmesini önleyecek bir ateşkese ulaşmanın gerekliliğini" vurguladı. (İLKHA)