UNHCR ve İslam Kalkınma Bankası Afganistan'a ilişkin 3 anlaşma imzaladı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), BM Mülteci Ajansı ve İslam Kalkınma Bankası (IsDB), Afganistan'da eğitime, sağlık hizmetlerine ve geçim fırsatlarına erişimi desteklemeyi amaçlayan 3 anlaşma imzaladı.

Ekleme: 07.01.2024 12:35:04 / Güncelleme: 07.01.2024 12:35:04 / Dünya
Destek için 

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, İslam Kalkınma Bankası genel merkezinde düzenlenen törende, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Özel Danışmanı ve Afganistan İnsani Yardım Fonu Koordinatörü Muhammed Cemal el-Saati ve BMMYK'nın temsilcileri arasında 3 anlaşma imzalandı.

Anlaşmaların amacı hakkında bilgiler veren UNHCR Kıdemli Danışmanı ve Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) Temsilcisi Halid Halife, "Bu anlaşmalar aracılığıyla Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, kız ve erkek çocuklar için 16 entegre okul inşa etmek ve 30 binden fazla okul çağındaki çocuğun eğitime erişimini geliştirmek ve sağlamak için bilgi ve araştırma noktaları oluşturmak gibi eğitim programlarını desteklemek için çeşitli projeler uygulayacak. Buna ek olarak, 8 sağlık merkezi kurarak 34'ten fazla bölgede sağlık hizmeti ağını iyileştirecek ve genişletecek. Bu çabalar, başka ülkelerden geri dönen, yerinden edilmiş ve ev sahibi topluluklardan yarım milyondan fazla kişiye fayda sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları anlaşmaların aynı zamanda iş sahibi olmayanların mesleki becerilerini geliştirmeye imkân sunacağını belirten Halife, arıcılık ve yün eğirme gibi geleneksel el sanatları yoluyla halkın geçim fırsatlarını kolaylaştırmaya yönelik programların da uygulanmasına olanak tanıyacağını kaydetti.

Halife, "Afganistan'da onlarca yıldır süren çatışma, insanların hayatlarının her alanında yıkıcı bir etki oluşturdu ve Afganistan nüfusunun üçte ikisinden fazlasının acil yardıma ihtiyacı olmasına neden oldu. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun AHTF aracılığıyla yaptığı bu katkıyla UNHCR, sağlık, eğitim ve geçim kaynakları da dahil olmak üzere birçok hayati sektörde kritik hizmetler sağlayabilecek. Bu çok ihtiyaç duyulan destek için minnettarız." ifadelerini kullandı.

BM verilerine göre Afganistan'da yaklaşık 28,3 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. (İLKHA)