Bakan Kacır: Ar-Ge harcamalarımızı 10 kat artırdık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "2002’de 1,2 milyar dolar olan Ar-Ge harcamalarımızı yaklaşık 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirdik." dedi.

Ekleme: 05.01.2024 19:55:04 / Güncelleme: 05.01.2024 20:03:38 / Ekonomi / İstanbul Haberleri
Destek için 

Bakan Kacır, İstanbul'da KORDSA Öncül Ar-Ge Laboratuvarı’nın açılışını yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye’nin teknoloji ekosistemini özel sektör iş birliğiyle geliştirmeye devam ettiklerini belirten Kacır, ülkeleri küresel rekabette öne çıkaran unsurların başında bilim ve teknoloji geldiğini söyledi.

Kacır, "Teknolojiyi üretmek için de iyi işleyen bir Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi şart. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 yılda, bilime ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla güçlü bir ekosistem inşa ettik." dedi.

"Bilimsel ve teknolojik kapasitemizi güçlendirdik"

Ar-Ge çalışmalarına değinen Kacır, "Bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi, 208 üniversite ile 272 binden fazla Ar-Ge personellerimizle, kurduğumuz 101 teknoparkta yer alan 10 binden fazla tekno-girişimcimiz ile ülkemizin teknoloji ve yenilikçilik alanında dünya çapında rekabet edebilir bir konuma gelmesini sağladık. 2002’de 1,2 milyar dolar olan Ar-Ge harcamalarımızı yaklaşık 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirdik."

"2 yıldır ihracat rekorları kırmamız, elbette şans eseri değil"

Yatırım teşvik sisteminde katma değerli ve yüksek teknoloji üretimi öncelediklerini ifade eden Kacır, " Son 5 yılda düzenlediğimiz teşvik belgelerinin yaklaşık yüzde 44’ünü orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlar oluşturuyor. Yine aynı dönemde, yüzde 66 artış gösteren yüksek teknoloji üretimimiz; araştırma altyapılarımızın gücü, girişimcilik ekosistemimiz ve sanayicilerimizin nitelikli yatırımlarıyla gerçekleşti. Bu sayede son 2 yıldır ihracat rekorları kırmamız, elbette şans eseri değil." diye konuştu.

Bakan Kacır, "Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimizi bütüncül bir bakış açısıyla kurguladık. 'Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programımız' bir fikrin nitelikli ürüne dönüşmesinde önemli bir yere sahip. Bu laboratuvarlarda, bilim insanlarımız teknolojik gelişmelerin girdisi olan temel araştırmaları gerçekleştiriyor. Ülkemizi yenilikçi teknoloji alanlarında küresel çekim merkezine dönüştürüyoruz." şeklinde konuştu.

"Hedefimiz, üstün nitelikli laboratuvarlar"

Kacır, "Bundan sonraki hedefimiz; otonom araçlar, yeni nesil haberleşme teknolojileri, simülasyon ve modelleme, dijital ikiz ve hidrojen depolama alanlarında üstün nitelikli laboratuvar altyapılarını kurmak olacak. Bu sayede alanında uzman sanayi kuruluşlarımızın ve firmalarımızın temel Ar-Ge çalışmalarında öncü olmasını hedefliyoruz." dedi.

Bakanlık olarak, kompozit ve ileri malzemeler alanındaki ulusal ve uluslararası projelerimizin yanı sıra altyapıları da kuvvetlendirdiklerini söyleyen Kacır, bu alanlarda, uzmanlığını ve yetkinliğini geliştirmek isteyen Türk ve yabancı araştırmacıları, kurdukları son teknolojili yapıya davet etti.

Kacır, "Öncül Ar-Ge laboratuvarımız ile hem anavatanında çalışmayı arzulayan Türk araştırmacılarımızı teşvik ediyor, hem de uluslararası yetkinlik transferini sağlıyoruz.  Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz bu laboratuvarın yurtiçi ve yurtdışı üniversite-sanayi iş birliği ağımızı güçlendireceğine yürekten inanıyorum." diye ekledi.

Lastikte akıllı sensör teknolojileri

Sürdürülebilir İleri Malzemeler Araştırma Laboratuvarı’nda; geri dönüşüm teknolojilerinden biyo-bazlı kimyasallara, sürdürülebilir kompozit materyallerden yapı malzemelerine kadar geniş bir yelpazede sanayiye yeni nesil inovatif çözümler geliştirileceklerini kaydeden Kacır, özellikle sürdürülebilir mobilite alanında lastikte akıllı sensör teknolojileri çalışmalarını yakından takip edeceklerini ifade etti. (İLKHA)