Türkiye, yapay zeka çalışmalarında kapasitesini artırıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapay zeka alanında yapılacak çalışmalardaki kapasitelerinin 5 kat artıracağını belirtti.

Ekleme: 05.01.2024 15:40:04 / Güncelleme: 05.01.2024 15:47:14 / Güncel
Destek için 

Bakan Kacır, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK Marmara Teknokent’te düzenlenen Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı İmza Töreni’ne katıldı.

TÜBİTAK’ın 2023 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulunan ve sektöre katkı sağlayacak; 8’i Akıllı Üretim Sistemleri, 3’ü Akıllı Tarım Gıda ve Hayvancılık, 4’ü İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik ve 2’si Akıllı Eğitim Teknolojileri alanlarında olmak üzere kabul edilen ve 55 milyon TL’nin üzerinde bütçeyle desteklenecek 17 proje için imzalar atıldı.

Bakan Kacır, "Yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama alanı sağlayan ulusal merkezimiz Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı TRUBA’da yeni süper bilgisayarımızı devreye alıyoruz. Yeni süper bilgisayarımız; 56 bin 448 işlemci çekirdeği, 126 terabayt bellek kapasitesi ve 500'den fazla sunucusuyla sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en hızlı ve güçlü bilgisayarlarından biri olacak. Yapay zeka alanında yapılacak çalışmalardaki kapasitemizi 5 kat artıracak." dedi.

Kacır, törendeki konuşmasında; yapay zekâ alanında, millî ürün ve çözümlerin oluşturulma sürecinde rol alan tüm aktörleri, aktif bir iş birliği modeliyle destekledikleri Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı’nın tüm paydaşlar için önemli kazanımlar sağlayacağına inandıklarını belirtti. (İLKHA)