Çay zararlı mı? Çay kanser mi yapıyor? Çayın faydaları ve zararları

En çok tüketilen günlük içeceklerden olan çay faydalı mı zararlı mı? Çayın faydaları ve zararları neler? çY Knser mi yapıyor?

Ekleme: 04.01.2024 10:52:49 / Güncelleme: 04.01.2024 10:53:12 / Güncel
Destek için 

Dünya ülkeleri arasında, kişi başına düşen miktar açısından en fazla Türkiye’de tüketilen çay aslında faydalı mı yoksa zararlı mı?

ÇAYIN FAYDALARI

İnme riskini azaltıyor

Çay üzerinde  74.961 kişinin izlenen bir çalışmada, günde dört veya daha fazla fincan siyah çay içenlerin, çay içmeyenlere göre %32 oranında daha düşük inme riskine sahip oldukları bulunmuştur. 

Odaklanmayı artırıyor

Çay, uyanıklığı ve odağı arttırabilen kafein ve L-theanine adlı bir molekül içeriyor. L-theanine beyindeki alfa aktivitesini arttırırken, gevşeme ve daha iyi odaklanma sağlıyor.

Kan şekeri seviyesini düşürüyor

çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler bulunmuştur. 

ÇAYIN ZARARLARI

Prof. Dr. Atilla Eroğlu,  yüksek sıcaklıkta içilen çayın, sindirim sisteminin hassas kısımlarında yanıklara ve hücre değişikliğine yol açtığını ifade etti. Çalışma, 85 derece ve üzeri sıcaklıkta içilen çayın, 65 derece ve altında içilen çaya göre yemek borusu kanserini 8 kat daha fazla artırdığını gösterdi. Eroğlu, çayın bardağa konulduktan sonra 3-4 dakika bekletilerek 65 derecenin altında içilmesi gerektiğini söyledi.

Düşük demir emilimi

Çay, tanen ya da tannik asit adı verilen bir bileşik sınıfı açısından zengindir. Tanenler, besinlerde bulunan demire bağlanarak sindirim sisteminden demirin engellenmesine neden olabilir. Bunun sonucunda, vücutta demir eksiliği yaşanır.

Baş ağrısı ve sindirim problemleri

kafein alımı kronik olarak kullanıldığında kronik baş ağrısına neden olabilir. Çay  bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir

Stres ve uyku bozukluğu

Siyah çaylar, yeşil ve beyaz çeşitlerden daha fazla kafein içerir ve çay ne kadar uzun süre demlenirse, kafein içeriği de o kadar yüksek olur. Aşırı kafein tüketimi uykusuzluğa, stres, kaygı ve huzursuzluğa neden olur. 

Etiketler: