Tayvan'dan Çin'e tepki

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Çin'in, Tayvan'la yeniden birleşmesinin kaçınılmaz olduğu yönündeki açıklamasına Tayvan lideri Tsai Ing-wen'den tepki geldi.

Ekleme: 01.01.2024 20:20:05 / Güncelleme: 01.01.2024 21:00:28 / Dünya
Destek için 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'in egemenlik iddia ettiği Tayvan Adası'nın yeni liderini seçmesine iki haftadan az bir süre kala, yaptığı açıklamada, "Çin'in Tayvan'la yeniden birleşmesinin kaçınılmaz" olduğunu belirtti.

Şi konuşmasının devamında, "Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki yurttaşlar, ortak bir amaç duygusuyla birbirlerine bağlı olmalı ve Çin ulusunun yeniden canlanmasının zaferini paylaşmalı." dedi.

Çin liderinin "yeniden birleşmenin kaçınılmaz" olduğu ifadesine yanıt veren Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Tayvan'ın Çin ile ilişkilerine halkın iradesinin karar vermesi gerektiğini söyleyerek, "Bu, Tayvan halkının ortak iradesini alarak bir karar vermektir. Biz demokratik bir ülkeyiz" açıklamasını yaptı.

Tsai, Çin'in Tayvan'daki seçimlerin sonuçlarına saygı duyması gerektiğini ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı korumanın her iki tarafın da sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Tayvan'daki başkanlık ve parlamento seçimleri 13 Ocak'ta gerçekleştirilecek. (İLKHA)