Doğru medya temsilcisi sordu, CHP Grup Başkanvekili savundukça batırdı

CHP grup başkanvekili Ali Mahir Başarır, meclisteki basın toplantısında Doğru Medya Ankara temsilcisinden gelen sorular karşısında eski genel başkanı ve partisini savunurken yanlıştan yanlışa atladı. HÜDA PAR’ı hedef gösterdiklerine dair gelen soru karşısında ise şiddete karşı oldukları iddiasında bulundu.

Ekleme: 30.12.2023 13:18:18 / Güncelleme: 30.12.2023 13:48:52 / Dünya
Destek için 

Haber Merkezi

Meclisteki bütçe görüşmelerinde söz alan HÜDA PAR genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, konuya dair eleştiri ve önerilerinden hiç söz etmeden 14 Mayıs seçimleri öncesi moduna dönen CHP sözcüleri gündemin değişmesinde başarılı oldular. Özgür Özel’in seçim öncesi tutarsız söylemlerini bu kez CHP grup başkanvekili Ali Mahir Başarır devralmış gibi görünüyor.

CHP grup başkanvekili meclisteki basın toplantısı sonrası Doğru Medya’nın Ankara temsilcisi M. Sait Özcan’dan gelen sorular karşısında çelişkili ve tutarsız açıklamalar yaptı.

Özcan’ın ilk sorusu şu şekildeydi: “Meclis Genel kurulunda HÜDA PAR genel başkanına yönelik söyleminiz vardı. HÜDA PAR parti programı kitapçığında “Özerklik tartışılabilir” cümlesi için sert bir şekilde eleştirmiştiniz. Bakıyoruz da geçmişte Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamalar var, ‘Yerel yönetimlere yönelik özerklik’ açıklaması.. Bunu “getireceğiz” diye vaat etmişti. Böyle bir çelişkiyi nasıl yorumluyorsunuz?”

Buna karşılık Başarır şunları söyledi: “Şunu söyleyeyim, Kılıçdaroğlu Yerel yönetimlere yönelik federal   anlamda bir özerklikten” bahsetmiyor. Konuşmanın bütününü çok iyi hatırlıyorum. Şimdi bakın, 21 anayasası yerinden yönetim, yerel yönetimlere yetkiler veren bir anayasaydı. Aslında orada 21 anayasası dikkate alınmıştır. Biz Türkiye Cumhuriyetinin üniter yapısını, Misakı Milli sınırlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bu partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.”

Başarır’ın konuyu iyi bilmemesine rağmen izah etmeye çalışması komik duruma düşmesine neden oldu. Özerklik ve federalizm birbirlerinden çok farklı şeyler olmasına Başarır’ın “Fedaral anlamda bir özerklik” diyerek konunun cahili olduğunu ortaya koydu. 21 anayasası ile ilgili söyledikleri ise konuyu hiç bilmediğini, kulaktan dolma bilgilerle basının karşısına çıktığını gösterdi.

21 Anayasasının 11. Maddesi şöyleydi:

MADDE 11- Vilayet mahalli işlerde manevi şahsiyete ve özerkliğe sahiptir. Dış ve iç siyaset, şer’i, adli ve askeri işler, uluslararası iktisadi ilişkiler ve hükümetin genel vergileri ile birden fazla vilayeti ilgilendiren hususlar istisna olmak üzere Büyük Millet Meclisi tarafından konacak kanunlar gereğince vakıflar, medreseler, eğitim, sağlık, iktisat, tarım, bayındırlık ve sosyal yardım işlerinin düzenlenmesi ve idaresi vilayet şûralarının yetkisi içindedir.

Özcan, Kılıçdaroğlu üzerinden sorusunu devam ettirdi:

“Kılıçdaroğlu’nun o dönemki konuşmalarında anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilebileceğine dair ifadeler de vardı. Bu söylemler normalde Türkiye’de tartışılabilir bir durum değil. Videolarda buna benzer şeyler söyleniyor.”

Başarır, bu konudaki suçlamayı reddetti ve birçok konuyu birbirine karıştırarak şunları söyledi:

“İlk dört maddenin tartışılması kesinlikle yok. Mesele uzun konuşmaların bir kısmından sonuçlar çıkarılmasıyla ilgili. Mesela KHK’lar konusu…  Oylama konusunda bize eleştiriler oldu; ama işin aslı öyle değildi. HÜDA PAR ile ilgili, Kürdistan söylemiyle ilgili eleştiriler yaptım.  MHP ve AKP’nin normalde karşı çıkacağı şeyler vardı. Kişilerle bir sorunumuz yok, söylenenleri eleştiriyoruz.”

14 mayıs seçimleri öncesi özellikle CHP’nin HÜDA PAR’ı hedef olarak göstermesi sonucunda birçok yerde saldırlar olduğunu hatırlattı Özcan:

“14 ve 28 Mayıs seçimleri öncesinde HÜDA PAR’a yönelik açıklamalar hedef gösterme şekline dönüştü ve Adana’da il yönetiminden biri saldırıda hayatını kaybetti, Mersin’de saldırıya uğrayıp yaralananlar oldu.”

Başarır, bunu eleştirdiğini iddia etti; ama CHP’nin kurumsal olarak hedef göstermesi sonrası işlenen cinayetin ve yaşanan saldırıların karşısında CHP’nin aynı kirli dile devam ettirmesine dair bir şey söylemedi.