Gündüz: Filistin'de zulüm varken yılbaşı kutlamak insanlığa ne kadar yakışır?

Filistin'in acısı varken yılbaşını kutlamanın dinen caiz olmadığını ifade eden Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, Filistin'in kan ağladığı zamanda yılbaşı eğlencelerinin insanlığa yakışmayacağını vurguladı.

Ekleme: 27.12.2023 13:30:05 / Güncelleme: 27.12.2023 13:33:20 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Bahis ve Milli Piyango adı altında devlet eliyle oynatılan ve bir kısım medya tarafından özendirilerek meşruymuş gibi gösterilen kumar; toplumu ifsat eden, ailelerina dağılmasına neden olan bir olgu olarak karşıya çıkıyor.

Milli Piyango kumarıyla birlikte Hıristiyan geleneği olan yılbaşı kutlamaları da maalesef halkı Müslüman olan bir ülkede pervasızca yapılıyor.

Yeni yıla zengin olarak girmeyi hayal eden milyonlarca insanın, "Milli Piyango" bayileri önünde oluşturduğu uzun kuyruklar, acı bir tabloyu gözler önüne seriyor.

Sözde talihlilerinin hayatını karartan piyango kumarı yetmezmiş gibi bir de gafil bir şekilde kutlanan yılbaşı geceleri toplumu ifsat ediyor.

Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede adının başına "milli" ibaresi getirilerek kumar oynatılmasına ise halktan ve İslam alimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, dinen caiz olmayan yılbaşı kutlamaları ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Malı haksız ve batıl bir yolla elde etmek kesinlikle haramdır"

Mehmet Hadi Gündüz

Gündüz, "Bir yılı daha maalesef acılarla da olsa geride bırakıyoruz. 2023 yılı bize büyük acılar getirdi. 2024 yılına, epeydir yaşadığımız Gazze ve Filistin olaylarının gölgesinde giriyoruz. Bu süre zarfında insanlarımız şunu bilsinler; böyle bir acı ortada varken yılbaşını kutlamak, piyangolara bel bağlamak kesinlikle dinen caiz ve uygun değildir. Nitekim bununla ilgili Cenab-ı Allah Maide Suresi'nin 90'ıncı ayetinde, 'Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları, şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz' diye buyuruyor. Nitekim Nisa Suresi'nin 29'uncu ayetinde de 'Malı haksız ve batıl bir yolla elde etmek kesinlikle haramdır' diye buyruluyor. Dolayısıyla kumar oyunları, milli piyango gibi oyunlar da malı haksız bir şekilde elde etmek olduğundan, bu ayetin kapsamına girdiğinden şer'en, dinen bunları kullanmak caiz değildir." dedi.

"İslam dinine göre yılbaşı kutlamanın kesinlikle bir cevazı söz konusu değildir"

İslam dinine göre batıl şekilde yılbaşı kutlama geleneğinin bulunmadığını belirten Gündüz, "Hele yılbaşlarında hindi kesme ve benzeri şans oyunları oynamak dinen hiçbir Müslümana yakışmaz. Bunlar İslam geleneklerinde yoktur. Bunlar tamamen cahiliye döneminin ürünleridir. İslam dinine göre yılbaşı kutlamanın kesinlikle bir cevazı söz konusu değildir, dinen uygun değildir. Böyle bir İslami adet yoktur. İslam dinine göre yılbaşı ne zaman diye soracak olursak Efendimiz aleyhi salatu vesselam'ın Mekke'den Medine'ye hicret ettiği gün, Müslümanlar için yılbaşı olarak kutlanmaktadır. Biz bunu biliriz." şeklinde konuştu.

"Bu tür kutlamalarına izin verilmemeli"

Filistin'de insanlar aç ve susuz halde iken burada aşırı israfa kaçmanın uygun olmadığını söyleyen Gündüz, "Özellikle yılbaşı günlerinde insanlardan ricamız; lütfen içki sofralarından, kumar masalarından kendimizi uzak tutalım. Filistin'de bu zulüm varken acaba yılbaşı kutlamak bir insanlığa ne kadar yakışır? Oradaki insanlar aç ve susuz dururken burada aşırı israfa kaçmamız, günler öncesinden süsler hazırlamamız, mekanları ayarlamamız ne kadar uygun olur? Bunu da göz ardı etmeyelim. Ülke kan ağlarken bu tür eğlenceleri kutlamak insanlığa yakışmaz, vicdana yakışmaz. Lütfen bunları engelleyin. Devletimizden de ricamız hem Gazze olayları bağlamında hem de yaşanan terör olayında hayatını kaybeden 12 vatan evladının kanı yerdeyken bu tür kutlamalara izin vermemesidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)