Kombi tamircisinden uyarı: Ömrü kısalır!

Kombinin aktif olarak kullanılan alanlarda uzun vadede kapatmamak şartıyla açık kalabileceğini söyleyen klima ve kombi tamircisi Ali Can Altunbaş, "Kombi çok fazla devreye girip dur kalk yaparsa ömrü kısalır." dedi.

Ekleme: 22.12.2023 13:55:08 / Güncelleme: 22.12.2023 13:55:53 / Röportaj / Adana Haberleri
Destek için 

Kombi tesisatı temizliği ile tasarruf sağlamak mümkün mü? Doğalgaz kullanımında tasarruf mümkün mü?

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, kabarık doğalgaz faturalarına karşı güvenilir ve tasarruflu bir doğalgaz kullanımı için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Verimli kombi kullanımı ile doğalgaz tüketiminde tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirten klima, beyaz eşya ve kombi tamircisi Ali Can Altunbaş, konuyla ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmede bulundu.

Doğalgazın daha ulaşılabilir bir hale gelmesiyle kullanımının arttığını söyleyen klima ve kombi tamircisi Ali Can Altunbaş, doğalgazın evlerde ısınma aracı olarak kullanıldığını ifade etti.

"Önemli olan kombiye vermiş olduğumuz ısı ayarıdır"

Doğalgaz kullanıcılarının tasarruf yapabileceğini kaydeden Altunbaş, "Doğalgaz'da tasarruf etmek için birkaç önerimiz var kullanıcılara. Doğalgazı şofben olarak düşünmenizi istiyorum. Kombide bir havza var suyu ısıtan, o ısıttığı suyu yine kombinin içerisinde pompa aracılığıyla odalara basıp ısıtmayı sağlıyor. Bu ısıtmayı sağlarken bunu tasarruf edebilir miyiz? Evet, tasarruf edebiliriz. Bir tüketici yüzde 30-40 tasarruf yapabilir. Bunun en başlıca sebeplerinden bir tanesi doğalgazın yılda bir defa olmak üzere klima temizliği gibi doğalgaz petek temizliği de yapmamız lazım. Petek temizliğini yaptıktan sonra fazla kullanmadığımız odaların peteklerini tamamen kapatıp, ısıyı diğer odalara aktarabiliriz. Ne kadar fazla odanın peteği çalışırsa ısı o kadar fazla yayılır ve kombi o kadar fazla çalışır. Bu da elektrik ve doğalgaz sarfiyatını arttırır. Burada önemli olan sadece en çok kullandığımız en az iki oda olmak üzere, en çok kullandığımız alanların peteğini açmamızdır. Peteği açtığımızda da oda içerisindeki peteğin ısısını full açmamız lazım. Odaya daha etki etmesi için kimileri odanın içindeki peteği kısıp tasarruf yapacaklarını zannediyorlar, öyle bir şey olmaz. Odanın içerisindeki petek her zaman full olması lazım. Peteklerde ekstradan ortam ısısı diye aparat var, onu taktırarak yüzde 10 ila 20 oranında tasarruf sağlayıp, odanın daha iyi ısınmasını sağlayabiliriz. Normal ayar ısısını kombiden yaparak sağlıyorsunuz. Önemli olan kombiye vermiş olduğumuz ısı ayarıdır. Bu ayar da orada soğuk havalarda ortalama 40-45 derece arası değişiyor." şeklinde konuştu.

"Oda ölçüsüne dikkat ederek petek taktırmamız gerekir"

Kullanılmayan odaların petek vanalarının kapalı tutulması gerektiğini ifade eden Altunbaş, "Petekleri kapatmanın tasarrufa bir faydası var mı? Ne kadar çok petek açıksa o kadar fazla oda ısıtıyor demektir. Alan ne kadar büyük olursa ısıtacağı alan da o kadar geniş olacağı için kombi daha fazla çalışır, daha fazla çalıştığı için de daha fazla elektrik ve doğal gaz tüketimi yapar. Biz petek sayımızı ne kadar azaltırsak ki en az iki oda olmak üzere, ne kadar azaltırsak o kadar tasarruf etmiş oluruz. En önemlisi de kimileri büyük odalara küçük petek, kimisi de küçük odalara büyük petek takıyor ki bu ikisi de yanlış bir uygulamadır. Her odanın kendi büyüklüğü vardır, ona dikkat etmemiz gerekiyor ve oda ölçüsüne dikkat ederek petek taktırmamız gerekir." diye konuştu.

"Kombi çok fazla devreye girip, dur kalk yaparsa ömrü kısalır"

Tek petek kullanımının kombiye zarar verebileceği uyarısında bulunan Altunbaş, "Kombi çok fazla devreye girip çıkma şeklinde, dur kalk yaparsa ömrü kısalır. Kombinin içerisinde pompa ısıtıcı gibi birçok aksam var, sürekli devreye girip çıkması sonrası bozulabiliyor. En az iki peteğin açık olması lazım. Zaten kombi, klima gibi sadece bir alana değil, birçok alana birden hükmedebiliyor; ondan dolayı çalıştığımız alan, oturduğumuz alan veya çocuk odası olmak üzere uzun vadede kapatmamak şartıyla açık kalabilir." ifadelerini kullandı.

"Kombi ve petek temizliğine dikkat edilmelidir"

Kombi kullanım zamanlarının hava şartlarına göre değişiklik gösterebileceğini belirten Altunbaş, şunları kaydetti:

"Kombi sabah saatlerinden öğlen vaktine kadar açılabilir. Öğlen kapatılıp saat 16 ila gece vaktine kadar açık kalabilir. Elimizden geldiği kadar güneşin olduğu zamanlarda kombi çalıştırmayıp, güneşin ısısından faydalanıp kombiden tasarruf edebiliriz. Kesinlikle yılda bir defa kombi petek temizliğine dikkat edilmelidir. Kombinin altında ufak bir filtre var, kendisi ufaktır ama etkisi çok fazla büyüktür. Kombinin su bakımı var, muhakkak kombinin su ve peteğin temizlenmesinin yapılması lazım. Bunu da normal çantacı dediğimiz iş yeri olmayan, ekstradan bu işi yapanlar değil de birebir işin ehli olan, iş yeri olan servisler tarafından yapılması, yaptırılması lazım." (İLKHA)

İlgili Galeriler