BMGK'daki "Gazze" oylaması ABD'nin itirazıyla 4. kez ertelendi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de çatışmalara ara verilmesi talep edilen karar tasarısının oylanması, ABD'nin itirazı nedeniyle 4. kez ertelendi.

Ekleme: 22.12.2023 06:50:05 / Güncelleme: 22.12.2023 07:02:54 / Güncel
Destek için 

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan "Gazze'de insani ateşkes ilanı" için ortak karar tasarısı metninde 4. kez uzlaşma sağlanamadı.

Daha önceki karar tasarısını 3 kez veto eden ABD'nin son tasarı konusunda ikna edilmeye çalışıldığı belirtildi.

BM kaynaklarından edinilen bilgiye göre, karar tasarısının oylamasının ilerleyen saatlerde yapılması bekleniyor.

ABD, Gazze tasarısını, yapılan değişikliklerle sunulması halinde destekleyeceğini bildirdi.

Karar tasarısının ilk halinde ABD'nin karşı çıktığı hususlardan biri, insani yardımların engelsiz erişimi için "çatışmalara ara verilmesi" talebi olmuştu.

Yeni tasarıda, bunun yerine Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" ve çatışmalara sürdürülebilir bir şekilde ara verilmesi için gerekli koşulların oluşturulması çağrılarına yer verildi.

ABD, 8 Aralık'ta yapılan son oylamada, konsey üyelerinin çoğunluğu ve BM'ye üye ülkelerin büyük bir bölümünün desteklediği, Gazze'de acil insani ateşkes talep eden Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti.

BAE tarafından hazırlanan son karar tasarısında Gazze'de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesi talep ediliyor.

Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılan karar tasarısında, tüm esirlerin serbest bırakılması talep ediliyor. (İLKHA)