Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Malatya'daki çarşı merkezi yıkılmış ancak Mısır Çarşısı ayakta kalmıştı. Yetkililer şimdi ise Mısır Çarşısı için riskli alan raporu vererek yıkım kararı aldırdı.
Mısır Çarşısı esnafı da yaptıkları basın açıklamasıyla yıkım kararına tepki gösterdiler.
Esnaf adına açıklama yapan Batuhan Merdivenli, çarşıya daha önce az hasarlı raporunun verildiğini ve işyerlerinin sağlam olduğunu ifade etti.
Merdivenli, "Belediye Başkanımız (Selahattin Gürkan) ve önceki Valimiz (Hulusi Şahin), bize Mısır Çarşısının yıkılmış çatılarının tekrardan yapılıp burada esnafın hayatını devam ettirmesini söylediler. Biz de bu doğrultuda tekrardan çatıları yaptırıp, dükkânlarımıza geçtik ve ticari faaliyete devam etmeye başladık. Ama sonraki süreçte Çevre Şehircilik burada yeniden proje yapacağını söyleyip tekrardan bu alanda bir proje oluşturup, rezerv alanı ilan edip burayı yıkma peşine düştüler. Mısır Çarşısının yıkılması ile ilgili projeyi bize vermek için Çevre Şehircilik Bakanlığında görevli kişileri gönderdiler." dedi.
"Konteyner dağıtılması gelip tek tek isim aldılar ama buradaki esnafın bir tanesinin bile ismi yok"
Vaat edilen hiçbir konunun arkasında durulmadığını belirten Merdivenli, "Bazı kişiler geldi, bizimle konuştular. Sonrasında Karot örneği alınacak dediler. Karot alınması için ekipleri yönlendirdiler, bizden izin istediler. Biz de bize yeniden bir yer tahsil edilirse hatta bu doğrultuda da Mısır Çarşısı esnafının ortak bir kararı olarak Emekliler Parkı’nın yani eski belediyenin olduğu alanı istedik. Sonradan, orası Söğütlü Camii'nin altında bulunan esnaflara verilmiş. İstediğimiz yere konteynerler yerleştirilmiş ama Söğütlü Camii'nin altında bulunan esnaflara dağıtımı yapılmış. Bu süreçten birkaç gün önce bizden gelip tek tek isim aldılar. Buradaki konteynerin dağıtılması adına. Ama gördük ki buradaki esnafının bir tanesinin bile ismi yok. Ve bu kura dağıtımdan, bu çekilişten kimsenin haberi de yok." diye konuştu.
"İstediğimiz şartlara göre olmasa bu kış günü esnaf hiç bir yere gidemez"
Alınan karot örnekleri sonucu Mısır Çarsının riskli yapı olduğu sonucunun çıktığını hatırlatan Merdivenli, "Ancak buranın riskli yapı olmadığını, bu kadar depremden sonra bile ayakta kaldığını çarşının şu an bile faaliyetlerinin devam ettiğini görüyoruz. Bizim buradan talebimiz şudur: Bizi buradan çıkaracaklarsa bunu usullerine uygun yapıp, bize bir yer tahsis edilir. Ondan sonra bu tahsis edilen yere esnafın taşınıp daha sonra, tabii sözleşme akdindeki bize yerimizi tekrardan vereceklerse biz burayı boşaltırız. Esnaf da bu kış günü bir yere giderek mağdur olmaz. Mağdur olmaması adına bize bir yer tahsis edilip tekrardan yerimiz, dükkânlarımız, herkesin ayrı ayrı tapuları, mülkiyeti verilecekse metrekare kaybı olmayacaksa, buranın arsası da yeri de tekrardan aynı esnafa verilecekse biz bu şekilde sözleşmeyi yaparız, burayı teslim ederiz. Aksi takdirde bu kış günü esnaf hiç bir yere gidemez. Burada 80-90 tane dükkan ve her birinin 4-5 tane çalışanı var. 400-500 kişi buradan ekmek yiyor." şeklinde konuştu.
Merdivenli, "Burada ekmek yenilen bir yeri yıkıp da biz iki sene sonra teslim edeceğiz şeklinde bize beyanname falan vermesinler. Bizim buradan çıkmamızın tek bir yolu var. Bize yer tahsil edilip tekrardan dükkânlarımızın metrekare bazında kimsenin kaybı olmadan verilecekse biz buradan çıkarız. Bize Emekliler Parkı’nı versinler. Biz oraya geçeriz. Burayı da dediğim şartlar şeklinde boşaltır teslim ederiz." (İLKHA)