UNICEF: Temiz su olmazsa Gazze'de çok daha fazla çocuk ölecek

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Gazze'de, güvenli su olmazsa, önümüzdeki günlerde çok daha fazla çocuk yoksulluktan ve hastalıktan ölecek." dedi.

Ekleme: 20.12.2023 09:17:58 / Güncelleme: 20.12.2023 09:17:58 / Dünya
Destek için 

MEHMET BOZDAŞ

Gazze'nin güneyinde yerinden edilmiş çocukların hayatta kalma ihtiyaçlarından daha az suya sahip olduğunu söyleyen Russell, "Çocuklar ve aileleri, yüksek oranda tuzlu veya kirli, güvenli olmayan kaynaklardan gelen suyu kullanmak zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı.

Gazze'de suyun temel bir sorun olduğu, susuzluk nedeniyle insan ölümlerinin başlayabileceğine dikkat çekiliyor.

UNICEF, su kıtlığının hâlihazırda 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen aylık ortalama ishal vakalarının 20 katına katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Gazze Şeridi'nde vatandaşların kullandığı suyun kirlilik oranının çok yüksek olduğu, elektrik kesintisi öncesinde suyun halka verilmeden önce arıtıldığı, şu anda bu işlemin yapılamadığı kaydedildi.

Yetkililere göre kirli su nedeniyle çocuklar arasında yüksek oranda ishal vakaları ortaya çıktı.

Hava yoluyla hızla yayılan bir hastalık olan su çiçeği vakaları da dâhil olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarında vakaların kaydedildiği, on binlerce kişinin enfeksiyona maruz kalabileceği ifade edildi.

İçme suyu ve kişisel hijyen için gerekli suyun bulunmaması nedeniyle önümüzdeki günlerde kolera ve diğer hastalıklar gibi tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasından endişe duyuluyor.