Guatemala'da savcılıktan darbe girişimi

Guatemala Savcılığı, Bernardo Arevalo'nun 20 Ağustos'ta kazandığı devlet başkanı seçimi sonuçlarının, idari usulsüzlükler nedeniyle geçerli olmadığını söyledi.

Ekleme: 09.12.2023 10:28:11 / Güncelleme: 09.12.2023 10:28:11 / Dünya
Destek için 

Savcı Leonor Morales, düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarına ilişkin evrakların orijinal olmadığını ve bunun Yüksek Seçim Kurulunca onaylanmadığını iddia etti.

Seçim sonuçlarının sisteme aktarılması sürecinde "idari usulsüzlükler" olduğunu kaydeden Morales, "Kullanılan seçim tutanakları, hakimlerin genel kurul toplantısında onayladığı biçimdeki tutanaklar değildi. Oylar geçersizdir, genel seçimler iptal edilmeli." ifadelerini kullandı.

Tohum Hareketi'nin avukatı Andrea Zecena da yaptığı açıklamada, savcılığın seçimleri "geçersiz" ilan etmek gibi bir yetkisinin olmadığını savundu.

Guatemala Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı Blanca Alfaro ise savcının sözlerinin aksine Bernardo Arevalo'nun seçimleri kazandığını vurgulayarak "Seçimlerin iptal edilmesi ya da yenilenmesi için mahkemenin kesinlikle böyle bir yetkisi yok." değerlendirmesinde bulundu.

Seçim sonuçlarının ancak yüksek mahkemenin kararıyla iptal edilebileceğini hatırlatan Alfaro, savcılığın iddialar üzerine soruşturma dışında bir yetkisinin olmadığını ve böyle bir açıklamanın darbe teşebbüsü anlamına geleceğini söyledi.