Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine bir kez daha karşı çıkarak, katılım müzakere sürecini başlatma kararını alma taraftarı olmadığını söyledi.

Ekleme: 08.12.2023 19:58:17 / Güncelleme: 08.12.2023 19:58:17 / Dünya
Destek için 

Orban, Kiev ile AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasına karşı olduğunu yineleyerek, "Ukrayna, şu anda Avrupa Birliği'nden bir ışık yılı uzakta." dedi. 

Orban, Macaristan olarak, Ukrayna'nın hazır olmaması ve AB üzerindeki ekonomik etkisi nedeniyle katılım müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıktıklarını ifade ederek, "Ukrayna, yolsuzluğun en fazla olduğu ülkelerden biri olarak biliniyor. Bu bir şaka! Katılım müzakere sürecini başlatma kararını alamayız." diye belirtti.

Orban ayrıca, Ukrayna'yı kabul etmelerinin, AB bütçesine ilave maliyet getireceğini ve tarım politikası açısından da derin sonuçlar doğuracağını belirtti.

Macaristan Başbakanı, Avrupa Komisyonu, ülkesine verilen 10 milyar euroyu serbest bıraksa bile tamamen katı davranıp davranmayacakları ile ilgili olarak, "Bir ikilem ortaya çıktığında onu genellikle üç kategoriye ayırırım: tarihsel, stratejik ve taktiksel. Ukrayna sorunu tarihi bir sorundur, çok büyük bir sorundur. Mali sorun taktiksel bir sorundur.

Kırk yılı aşkın siyaset deneyimim bana, para gibi teknik konuların asla tarihsel zorluklarla ilişkilendirilmemesi gerektiğini öğretti. Bunu yaparsanız tam bir kaos riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle Ukrayna meselesinde anlaşmaya varmak istemiyorum ama diğer meselelerde anlaşmaya varmaya tamamen hazırım." ifadelerine yer verdi.