Afgan muhacirlerin Pakistan'dan zorla sınır dışı edilmesine İmran Han'dan eleştiri

1,5 milyon Afgan mültecinin 250 milyon nüfuslu Pakistan'a yük olmadığının altını çizen eski Pakistan Başbakanı İmran Han, kötü bir strateji yüzünden iki ülke halkının asırlık ilişkilerinin zedelendiğine işaret etti.

Ekleme: 08.12.2023 11:55:04 / Güncelleme: 08.12.2023 11:58:37 / Dünya
Destek için 

Pakistan'ın hapisteki eski Başbakanı İmran Han, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, süreç içerisinde yasal olmayan yollarla Pakistan'a yerleşen Afgan muhacirlerin ülkeden zorla sınır dışı edilmesini eleştirdi.

Han, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"1,5 milyon mülteci 250 milyon nüfuslu bir ülke için pek de yük değil. Afgan mültecilerin sınır dışı edilme şekli göz önüne alındığında, iki ülke arasında uzun süredir devam eden ilişkilerde kalıcı bir çatlak oluşması korkusu var."

Pakistan ve Afganistan'ın kardeş ve komşu ülkeler olduğunun altını çizen Han, iki ülke halklarının asırlık ilişkilere bağlı olduğunu kaydetti.

Mesajının devamında Han, "Pakistan 40 yıldır Afgan mültecilere ev sahipliği yapıyor. Ancak yıllardır süren bu misafirperverliğin meyveleri, sırf kötü bir strateji yüzünden boşa gidiyor. Mültecilerin zorla sınır dışı edilmesi, komşu ülkeler arasındaki ilişkilerde kalıcı bir çatlamaya yol açabilir." diyerek uyarıda bulundu.

Afgan muhacirlere yönelik uygulanan mülteci politikasının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Han, hükümeti Afgan mültecileri ülkelerine geri göndermek için "saygılı" bir strateji benimsemeye çağırdı.

Pakistan, belgesiz tüm yabancıların 1 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmeleri veya zorla sınır dışı edilmeleri için Ekim ayında bir aylık süre tanımıştı.

Afganistan, BM, Uluslararası Af Örgütü ve diğer kuruluşlar, İslamabad'ın belgesiz mültecileri tahliye etme kararını eleştirirken, geri dönüşün gönüllülük esasına uygun olması ve herhangi bir baskı olmadan gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor.

İslamabad'ın yasadışı göçmenleri sınır dışı etme planlarını açıklamasından bu yana 400 binden fazla Afgan mülteci Pakistan'ı terk etti. (İLKHA)