İftiraya Dair Kamuoyuna

Tele1 haber sitesinde yayımlanan ve içerisinde sitemizin isminin de geçtiği “Basın İlan Kurumu’na haksız kazanç suçlaması” başlıklı haberle alakalı zorunlu açıklama.

Ekleme: 07.12.2023 13:30:04 / Güncelleme: 08.12.2023 20:35:02 / Güncel
Destek için 

Avukat Cihangir Rüştü Tunç tarafından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen ve Basın İlan Kurumu üst yöneticileri hakkında içinde sitemizin de bulunduğu bazı sitelere şartları yerine getirmediği halde haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunulduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Suç duyurusunda; 01 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin emredici şekilde düzenlenen asgari trafik şartını yerine getirmediğimiz halde Basın İlan Kurumu’nun sitemiz için kendi ölçüm aracının verilerini değiştirerek resmi ilan hakkının verdiğini iddia edilmekte, bahsini ettiği sitelerin asgari trafik şartını sağlamadığı iddiasına delil olarak ise Basın İlan Kurumu’nun trafik ölçümü arasında olmayan ve dileyen herkesin rahatça ulaşabileceği “similarweb traffic” isimli site gösterilmektedir. 

İnternet haber sitelerinin ilan alma sürecinin başlaması ile birlikte tüm resmi işlemler tarafımızca eksiksiz bir şekilde yapılmış, İnternet sitemiz Mart 2023 tarihinde başvuruda istenen tüm evrakları  Basın İlan Kurumu İstanbul Şubesi’ne teslim ederek İlanbis sisteminde kullanıcı adı ve şifresini almıştır. Gerekli tüm başvuru ve işlemlerin yapılması ile birlikte de 1 Nisan 2023 tarihinden önce yani resmi ilanların sevk edileceği tarihten önce tüm şartları yerine getirmiştir.

 Yine İnternet haber sitemiz, söz konusu tarihten itibaren Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin kadro şartını belirleyen 18. Madde, kadroda yer alabilecekleri düzenleyen 19. Madde, bildirim zorunluluğunu düzenleyen 22. Madde, içerik, mahreç kullanımı, içerikte benzerliği düzenleyen 23.24.25. madde ayrıca, 55.56.57.58.59 ve 60. Maddeleri gereği yüklenen vasıf ve ödevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmektedir.

Avukat Tunç’un ihlal edildiği dediği ve şikâyetine konu ettiği 61. Madde ise sitenin günlük 50 bin tekil ziyaretçi ve 150 bin sayfa görüntüleme ile alakalı yükümlülüktür. Sitelerin trafikleri ile ilgili bu yükümlüğünün yerine getirilip getirilmediği ile alakalı kontrol Basın İlan Kurumu’nca yapılmaktadır. Nitekim Basın İlan Kurumu bu ölçümün en doğru şekilde yapılması ve olası bot tıklanmaların önüne geçmek için TUBİTAK tarafından geliştirilmiş özel bir ölçüm ile trafik kontrolleri yapılmaktadır. Yani dilekçede geçtiği üzere herhengi bir site üzerinden bu trafik ölçümü yapılmamaktadır. Trafik şartlarının yerine getirilmesi gereken son tarih olan 30.09.2023 tarihinde sitemizin trafiği Basın İlan’ın istemiş olduğu istatistiği az farkla yakalayamamış, konuyla ilgili Basın İlan Kurumu’nun bize gönderdiği 2023/546 sayılı Genel Müdürlük Kararı ile 61. Maddede ihlal olduğu gerekçesiyle Resmi ilan yayınlama hakkımızın durdurulduğunu, ihlalin giderilmesi durumunda durumun 110 ve 111. Maddelerde öngördüğü şekilde işlem tesis edileceği tebliğ edilmiştir.

En nihayetinde 7 Ekim 2023 tarihiyle sitemizin 61. Maddedeki şartları BİK analitik verilerine göre yerine getirmeye başladığında dilekçeyle ilan hakkının devam ettirilmesi için başvuruda bulunulmuştur. Basın İlan Kurumu 2023/818 sayılı genel müdürlük kararıyla 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren ilan alma sürecini yeniden başlatmıştır. Sitemizin ilan alma hakkını sağlayan asgari trafik şartlarını ve diğer tüm şartları gün gün sağladığı Basın İlan verileri ve Google Analytics verileri ile sabit iken Avukat Tunç’un bu yalan ve yanlış iddiayı ortaya atmasını kasıtlı bir durum olarak değerlendirmekteyiz.

Kanaatimizce Sayın Tunç’u böylesine ağır yanlışa sevk ettiren iki etken vardır. Birincisi; Basın ilan Kurumu’nun ilan alacak olan internet siteleri ile alakalı hazırlamış olduğu ve içerisinde birçok yükümlüğü barındıran mevzuatı tam olarak incelememesi. İkincisi ise gerek Basın İlan Kurumu’nun gerekse asılsız iddialarla dilekçesine konu ettiği internet sitelerinin itibarını zedelemek. Zira bir avukat değil sıradan bir vatandaş bile Basın İlan Kurumu’nun hazırlamış olduğu ilgili mevzuatı incelediğinde ilan alma hakkını elde etmenin ne kadar güç olduğunu ve bu sürecin ne kadar titiz yürütüldüğünü fark edecektir.

15 yıllık yayın hayatı boyunca gerçekleri ve doğruları söylemekten, vatandaşın ve mazlumun sesi olmaktan başka bir amaç gütmeyen, bu görevini de en iyi şekilde yapmak için hiçbir güç ve kuruma dayanmadan yapan Gazetemiz ve internet haber sitemizin böylesi mesnetsiz bir şeyle itham edilmesini kabul edilebilir bulmuyoruz.

Türkiye’nin en genç kadrolu haber sitelerinden biri olan sitemizin titiz ve yoğun bir çalışma ile elde etmiş olduğu bu kazanımları ortaya konulan ciddi emeklerle değil, asla tasvip etmediğimiz ve kabul etmeyeceğimiz ayak oyunları ile elde edildiğini iddia etmek en hafif tabirle iftiradır. Gazete ve internet haber sitemizin kurumsal kimliğini zedeleyen bu iftira ile alakalı gerekli yasal işlemlerin başlatılacağının bilinmesini isteriz.

Doğru Basın Yayın Limited Şirketi

 

 

 

 

 

Etiketler: