Zeytin alırken ve yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı zeytinin hasadı, Kasım ayı başı itibarıyla başladı. Ağaçlardan toplanan çiğ zeytinler de şimdiden raflarda yerlerini almaya başladı. Peki, zeytin alırken ve yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Ekleme: 06.12.2023 15:45:03 / Güncelleme: 06.12.2023 15:51:32 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için 

Zeytin, sofralarımıza farklı renklerde konuk olan sağlıklı bir gıda maddesidir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde zeytin ürünleri, yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır.

Günümüzde de önemli besin maddeleri arasında yer alan zeytin, hem yeşil hem de siyah rengi ile sofralarımıza renk ve lezzet katmaktadır. Ancak zeytin alırken ve yaparken dikkat edilmesi gereken birtakım önemli noktalar bulunuyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Gıda Mühendisi Muhittin Yılmaz, zeytin ürünlerini alırken bazı hususlara dikkat etmek gerektiğini belirterek önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

 "Zeytinin yeni toplanmış olmasına dikkat etmek gerekir"

Gıda Mühendisi Muhittin Yılmaz

Zeytin ürünlerini alırken bazı hususlara dikkat etmek gerektiğini belirten Yılmaz, "Zeytinin rakım toprak isteği, yıl boyunca olması gereken sıcaklık oranı, zeytindeki kalite kriterlerini oluşturan bazı etmenlerdir. Zeytinin yeni toplanmış olmasına dikkat etmek gerekir. Zeytinin üzerinde dumanımsı bir görüntü olmasına, sinek ve kurt gibi olumsuzlukların olmamasına dikkat etmemiz gerekir." dedi.

"Zeytinin tuz ile olgunlaşması gerekir"

Yılmaz, "5 kilogram zeytine bir su bardağı, 3 kilograma zeytine de bir çay bardağı tuz atarak ambalajı kapatmak gerekir. Ambalajı açmamak suretiyle 2,5-3 ayda olgunlaşmasını sağlamaktır. Zeytinin içerisine konan diğer bileşen olan çay şekeri, bir miktar yağ gibi şeylere gerek yoktur. Yıllardan beri zeytini tuz ile olgunlaştırıyoruz. Bu şekilde olduğu zaman eğer zeytin de kaliteliyse çok kaliteli güzel bir zeytin eldesi oluyor." diye belirtti.

"Vatandaşlar işlemlere dikkat ederlerse sağlıklı güzel bir ürün elde ederler"

Zeytin olduktan sonra hava aldırma işlemine geçileceğini söyleyen Yılmaz, "Vatandaşlar bu işlemi çoğu zaman yanlış yapıyorlar. Zeytinin havasının alınması demek, sadece içerdeki gazının dışarı çıkması ve dışardan içeriye hava girmemesi gerekmektedir. Vatandaşlar bu işleme dikkat ederlerse sağlıklı güzel bir ürün elde ederler. En son aşama olan, olgunlaştıktan sonra ürünün içerisinde birikilen su dökülür. Daha sonra tavsiye edilen de yıkanması gerekir. Bir miktar kuruduktan sonra toplanıp içerisine 5 kilogram için bir çay bardağı yağ koymak suretiyle ağzını kapatıp yemeğe başlanmasından ibarettir." diye konuştu. (İLKHA)                                                                                                                                       

İlgili Galeriler