Malatya Çevre Platformu: Depremde ölmedik, asbestle ölmek istemiyoruz

Malatya Çevre Platformu, 6 Şubat depremlerinde ciddi anlamda etkilenen Malatya’nın asbest tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti.

Ekleme: 04.12.2023 18:30:07 / Güncelleme: 04.12.2023 18:34:11 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Kahramanmaraş depremlerinde büyük tahribatın yaşandığı Malatya’da ağır hasarlı yapıların yıkımı devam ederken, Malatya Çevre Platformu, asbest tehlikesine dikkat çekti.

Kız Meslek Lisesi karşısında bir araya gelen platform üyeleri, basın açıklaması düzenledi. Kitle adına basın açıklamasını okuyan platform sözcüsü Hasan Kaya, "Depremde ölmedik, asbestle ölmek istemiyoruz" dedi.

"İnşaat molozlarının yığıldığı yer, uygun bir yer değildir"

Malatya’da başta TMMOB olmak üzere İnşaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası başkanlığıyla bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Kaya, “Binaların deprem sonrası hasar tespitleri uzman kişilerce yapılmamıştır. Moloz döküm alanı olarak kullanılmakta olan şehir mezarlığı bölgesinin, gerek yerleşim yerlerine toz taşınımı yönünden, gerekse de yeraltı sularına ve çevredeki tarım alanlarına etkileri, meslek örgütlerine danışılmadan, oldubittiye getirilmiş ve çok büyük bir alanda bu moloz yığılmıştır. Çalışanlar, operatör ve şoförlerin sağlık yönünden gerekli donanıma sahip olmadıkları görülmüştür. Demografik yapının değişebileceği düşünülüyor." dedi.

“Hastaların sayısı her gün artıyor”        

Depremlerin üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın, depremzedeler için barınmanın, halen en öncelikli sorun olduğuna dikkat çeken Kaya, şöyle devam etti:

"Halen çadırlarda kalanların sayısı hiçte az değil. Çadır ve konteynerden oluşan geçici yerleşim alanları çeşitli fiziksel güçlükleri barındırmaktadır. TTB'nin 2. ay ve 3. ay raporundaki çoğu eleştiriler devam ediyor, toprak, asbest şehri tamamen kaplamış durumda. Bağ, bahçe, sulak alanlara moloz taşınması, üstü açık kamyonlarla taşınmakta. Mamerek, Beydağı, Doğanşehir, Ören bölgesi enkazlar hala yerleşim yerlerinin ortasında durmakta. Suya karışan her zehirli atık, lif kanseri, akciğer hastalıklarına yol açmakta. Şu anda yaşlılar, çocuklar, gebe kadınlar, kronik hastalar büyük bir risk altındalar. Hastaların sayısı her gün artmaya devam edecektir. İlimizin bütün yetkililerini ve yöneticilerini göreve davet ediyor, soruna sahip çıkmalarını istiyoruz.” (İLKHA)