Göktaş Hoca: Ashabı Peygamber Efendimizin rol arkadaşları olacak, İslam’ı insanlığa gösterecekler

Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Göktaş, Kayseri’de düzenlenen "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programında, "Ashabı Peygamber Efendimizin rol arkadaşları olacak, İslam’ı insanlığa gösterecekler." diye konuştu.

Ekleme: 03.12.2023 12:05:03 / Güncelleme: 03.12.2023 12:09:17 / Güncel / Kayseri Haberleri
Destek için 

Kayseri Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" konulu programda, Hz. Zübeyr bin Avvam’ın hayatı ele alındı.

Yahya Öz’ün sunuculuğunu yaptığı program, Ali Çağlayan hocanın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Program, Peygamber Sevdalıları Kayseri temsilcisi Ekrem Çiftçi’nin açılış konuşmasıyla devam etti.

"Sayısız kahramanların membaı ve kaynağı sahabe-i kiramdır"

Peygamber Sevdalıları Kayseri temsilcisi Ekrem Çiftçi

Çiftçi, "Özellikle son asırlarda toplumların önüne rol model ve kahraman olarak sunulan içi boş ve hayali yüzlerce, binlerce figüran bulunmaktadır. Aslı astarı olmayan, manevi değer ve ahlaki erdemlerden yoksun hatta düşman ne kadar kişilik ve sembol varsa belli bir merkezden cilalanarak ve finanse edilerek insanların önüne örnek ve rol model olarak sürüldüler. Toplumlar, bunlara özenerek ve benzeyerek süreç içerisinde tarihlerinden, değerlerinden ve kültürlerinden uzaklaşıp belli bazı mahfillerin kuklası ve esiri haline geldiler. Neticede kültürel işgal ile muhasara altına alınan toplumlar ve devletler, silahsız ve savaşsız ele geçirildiler. Oysa tarihimiz, gerçek kahraman ve rol model olacak sayısız örneklerle doludur. Sayısız kahramanların da membaı ve kaynağı sahabe-i kiramdır. Öyle ki tarihleri değiştirmişler, tarihler yazmışlar, dünyayı hak ve adalet ile tanıştırmış, insanlığa ışık olmuş, insanlığı kurtarmak için kendilerini yakmış, feda etmişlerdir." şeklinde ifade etti.

Program, Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Göktaş'ın konuşmaları ile devam etti.

"Kur'an-ı yaşayan insanlar kıyamet gününe kadar gelecek

Göktaş, "Muhterem kardeşler! Kıyamet gününe kadar Kur’an-ı Kerim bakidir; "Onu biz indirdik ve biz koruyacağız." Kıyamet gününe kadar Kur’an-ı Kerim korunacak. Bu koruma sadece kendi harf ve harekeleri ile değil, özellikle bu dini, bu Kur’an-ı yaşayan insanlar da kıyamet gününe kadar gelecek. Böyle inanıyoruz. Hz. Peygamberin hayatı da kıyamet gününe kadar insanların gözünün önünde olacak. Kur’an hayattadır ama herkes istediği gibi yorumlayabilir. Ama nedir? Allah, sadece Kur’an-ı değil, İslam dinini kıyamet gününe kadar başka bir dine, başka bir peygambere gerek kalmayacak şekilde koruyor." ifadelerini kullandı.

"Ashabı peygamber efendimizin rol arkadaşları olacak, İslam’ı insanlığa gösterecekler"

Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Göktaş

Göktaş, sahabenin Peygamber Efendimiz ile birlikte İslam’ı insanlığa gösterecekleri vurgusu ile şunları söyledi:

"Az önce okunan ayetlerde, peygamber efendimizin ashabı da müjdeleniyor, dikkat edin. Sadece son bir peygamber gelecek demiyor, onun bir ashabı olacak diyor. Onlar kendi aralarında, birbirlerine karşı boyunları kıldan ince, merhametli ama kafirlere karşı hiddetli olan ashabı olacak onun diyor. Allah Teala İncil’de, Tevrat’ta anlatıyor bunu. Müjdelenen sadece son peygamber değil, onun ashabıdır. Bunun anlamı nedir? Kıyamet gününe kadar Zübeyr de devam edecek, Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Hatice, Hz. Ayşe hepsi peygamberle beraber devam edecek. Bunlar olmadan olmaz. Eğer siz sahabeyi çıkarırsanız, sadece peygamberden bahsederseniz, bu bir filozofa benzer. Kıyamet gününe kadar devam edecek diyor Allah Teala. Nasıl devam edecek? Ashabı da peygamberle beraber sahnelenecek. Onlar peygamber efendimizin rol arkadaşları olacak, İslam’ı hep birlikte gösterecekler insanlığa. Biz sahabeyi böyle anlıyoruz. Sahabe bizim yanımızda böylesine kadr-u kıymet sahibidir. Ufak tefek hataları olmuştur. Yanlış anlamayın ama onlar da bizim için bir örnektir. Bizim için de bir uyarıdır. Uhud’da okçuların tepeyi terk edip ganimete yeltenmeleri de bizim için bir öğüttür. Peygambere itaat etmezseniz, onun ashabı da olsanız başınıza böyle mağlubiyetler gelebilir."

"Zübeyr bin Avvam Hz. Peygamber ile bacanak oluyor"

Göktaş, "Zübeyr bin Avvam, Abdulmuttalib’in torunudur. Hz. Peygamber, Hz. Ali nasıl torunuysa o da torunudur. O kadar önemli birisi. Kimin oğlu? Hz. Safiyye’nin oğlu. Hz. Safiyye, peygamber efendimizin halasıdır. Yanlış anlaşılmasın ama resmen bir dişi aslandır. Hz. Hamza’nın kardeşidir, adeta onun bir dişisidir. Açık konuşalım, Hz. Hamza’dan önce Müslüman olmuştur.  Öylesine iman sahibi, cesur birisidir. Zübeyr bin Avvam işte bu kadının oğludur. Avvam kim? İlginçtir o da Hz. Hatice’nin erkek kardeşidir. Zübeyr’in babasıdır. Hz. Safiyye nasıl kahraman biriyse çocukları da öyledir. Zübeyr bin Avvam, Hz. Ebu Bekir’in kızı ile evleniyor. Esman binti Ebu Bekir ile evleniyor. Peygamber efendimiz ile bacanak oluyor. Müslümanlar Medine’ye hicret ettikten sonra Mekkeliler, onlardan hep haber alıyorlar. Ne yapıyorlar? Kaç kişi oldular? Bu arada şöyle bir haber yayılıyor Mekke’de. Bizim buradan giden Muhammed ve adamlarının hiçbirinin çocuğu olmuyor. Medine’nin iklimi onlara yaramamış. Gerçekten de aradan epeyce vakit geçtiği halde, Medine’de doğum yapmamışlar Mekke’den gelen muhacirler. İşte ilk doğan çocuk, Zübeyr’in oğlu Abdullah’tır. Abdullah bin Zübeyr. Medine’de dünyaya gelen ilk muhacir çocuk. Müslümanlar bunu duyunca tekbir getiriyorlar hep bir ağızdan, Allah-u ekber diye." diye kaydetti.

Program, Hz. Zübeyr bin Avvam’ın hayatını konu alan sinevizyon gösterimi ve yapılan dua ile sona erdi. (İLKHA)

İlgili Galeriler