İspanya'dan kritik karar: Donana'yı kurtarmak için vazgeçiyorlar

İspanya'da, sulak alanın kurumasını önlemek amacıyla Donana'nın milli parkı çevresindeki alanlara 1,4 milyar euro yatırım yapmak için bir anlaşma imzaladı

Ekleme: 28.11.2023 11:36:50 / Güncelleme: 28.11.2023 11:36:50 / Dünya
Destek için 

Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera, planın çiftçileri, son yıllarda aşırı kullanılan ve Avrupa'nın en büyük sulak alanlarından birine zarar veren yeraltı akiferlerinden gelen suya büyük ölçüde bağımlı olan mahsulleri yetiştirmeyi bırakmaya teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

Ribera, "Bu, dünyada benzerine az rastlanan bir doğal hazine üzerindeki baskıya son verdiğimiz bir anlaşmadır" dedi.

Endülüs Bölge Başkanı Juan Moreno, çiftçilerin Donana'ya yakın 14 kasaba ve çevresindeki arazileri ekip biçmeyi bırakmaları ve yeniden ağaçlandırmaları için mali teşvik alacaklarını söyledi. Ekime devam etmek isteyen çiftçilerin daha az para alacağını ancak ekolojik olarak kuru ürün yetiştirmeye geçmeleri gerektiğini söyledi.

Anlaşmanın bir parçası olarak Endülüs, UNESCO, merkezi hükümet ve ekolojistlerin akifer üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı gerekçesiyle eleştirdiği Donana yakınlarındaki sulamayı genişletme planlarını iptal edecek.

UNESCO Dünya Mirası Alanı ve Biyosfer Rezervi olan Donana, yarım milyon su kuşunun kışlama alanı ve Afrika'dan Kuzey Avrupa'ya göç eden milyonlarca kuşun mola verdiği bir yer.

Parkın içinde ve yakınında çalışan ekologlar uzun zamandır bataklık ve lagünlerden oluşan ekosistemin tarım ve turizm nedeniyle ciddi bir baskı altında olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar. İklim değişikliği ve uzun süren kuraklığın yanı sıra rekor düzeydeki yüksek sıcaklıklar durumu daha da kötüleştirdi.

Endülüs kısa bir süre önce Donana parkının 70 milyon Euro karşılığında özel bir mülk sahibinden arazi satın alarak yaklaşık 7.500 hektarlık (18.500 dönüm) bir alana yayılmasını sağlayacak bir plan açıkladı.

Donana şu anda İspanya'nın güney kıyısında Guadalquivir Nehri'nin Atlas Okyanusu ile buluştuğu haliçte 74.000 hektarlık (182.000 dönüm) bir alanı kapsıyor.

Kaynak: Ajans Bizim
Etiketler: