Bakan Uraloğlu, 5G altyapısını yerli ve milli imkanlarla geliştiriyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Teknolojiyi sadece kullanan değil, yerli ve milli çözümlerimizle aynı zamanda üreten bir ülke olacağız" dedi.

Ekleme: 20.11.2023 16:54:02 / Güncelleme: 20.11.2023 16:54:02 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Mehmet Bozdaş

Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’da 5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Lansman Töreni’ne katıldı. Törende, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ve GSM operatörleri ile proje izleme iş birliği protokolü imzalandı.

Törende konuşan Bakan Uraloğlu, "Türkiye'nin dijital ekonomideki başarısı, sadece ülke içinde değil, küresel arenada da dikkat çekecek ve Türkiye'yi dijital bir lider olarak konumlandıracaktır" dedi. Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’na "Sanayisi güçlü, teknolojisi milli bir Türkiye" vizyonu ve "Yüksek teknolojiye dayalı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısı" oluşturma misyonuyla başladık" dedi. Türkiye’nin geleceğini; yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka olmak üzere 3 ana başlık altında ele aldıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, bu kapsamda hayata geçen haberleşme sektörü yatırımlarını şu şekilde anlattı:

"2002’de 23 milyon olan mobil abone sayısı yaklaşık 91,36 milyon seviyesine ulaştı. 2002’de neredeyse sıfır olan geniş bant abone sayısının bugün 93,06 milyonu bulduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde genişbant internet hizmetini her eve ulaştırılacağız. Genişbant abone sayımızın 2028 yılında 111,7 milyona, mobil abone sayımızın ise 101,8 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Fiber altyapı uzunluğumuz ise 536 bin kilometreyi aşmıştır. Dünya’da ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyo yayını yapabilen Çamlıca Kulemiz sayesinde; bölgede ölçülen elektromanyetik alan değerinin 39 Volt/metre seviyesinden Avrupa Birliği için kabul edilebilir eşik değer olan 6 Volt/metre seviyesinden de aşağı çekerek 2,5 Volt/metre ye indirdik. Bu da yaklaşık 15 kat iyileşme sağladı."

Bakan Uraloğlu, hem mevcut 4.5G sistemlerine yönelik hem de 5G ve ötesi teknolojilere yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Konuşmasında 5G’nin önemine dikkati çeken Bakan Uraloğlu, "Teknoloji dünyasında bir çığır açacak olan 5G ağlarının, ekonomik değerde trilyonlarca dolar ve milyonlarca iş fırsatı yaratacağı aşikâr.  5G altyapısında ihtiyaç duyulan, anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin, yerli ve millî imkânlarla geliştirilmesine çalışıyoruz." dedi.