Afganistan, Özbekistan ve Pakistan arasında üçlü mutabakat zaptı imzalandı

Afganistan, Özbekistan ve Pakistan üçlü görüşmelerin ardından transit geçişler ve ticari işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

Ekleme: 16.11.2023 15:37:08 / Güncelleme: 16.11.2023 15:37:08 / Dünya
Destek için 

Anlaşma, Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nureddin Azizi, Pakistan Ticaret Bakanı Dr. Gohar Ejaz ve Özbekistan Başbakan Yardımcısı - Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Jamshid Khodjaev arasındaki üçlü görüşmelerin ardından Pakistan'ın İslamabad kentinde imzalandı.

Mutabakat Zaptı, üçlü ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, ticaretin geliştirilmesi yoluyla bölgesel bağlantının güçlendirilmesi, transit geçişin kolaylaştırılması, ortak yatırımların artırılması, transit maliyetlerinin azaltılması, ulaşım tesislerinin iyileştirilmesi, gümrük sistemlerinin elektrikli hale getirilmesi, bankacılık sisteminin geliştirilmesi ve genişletilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, vize verilmesi, transit geçiş sorununun çözülmesi konularını kapsıyor.

Afgan heyetinin, Pakistan geçici hükümeti Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede ise, Afgan tüccarların Pakistan'da el konulan mal varlıklarının Afganistan'a geri iadesi konusunu dile getirdiği belirtildi.