Şah damarı tıkanıklığı neden olur? Şah damarı tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Şah damarı tıkanıklığına hangi bölüm bakar?

Şah damarı tıkanıklığı, karotis arterlerin tıkanması durumudur. Peki şah damarı tıkanıklığı neden olur, risk faktörleri nelerdir? Şah damarı tıkanıklığının belirtileri nelerdir? Şah damarı tıkanıklığına hangi bölüm bakar?

Ekleme: 16.11.2023 12:03:00 / Güncelleme: 16.11.2023 12:03:33 / Sağlık
Destek için 

Karotis arter hastalığı olarak bilinen şah damarı tıkanıklığı, genellikle plak denilen yağlı maddelerin ve kolesterol artıklarının damar duvarında birikmesinden kaynaklanmaktadır. Şah damarı tıkanıklığı ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. 

ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Obezite, yüksek kolestrol, sigara gibi faktörlerin etkisiyle şah damarı duvarında yağlı maddeler, kireç gibi zararlı maddeler birikir ve damarın duvarında aterosklerotik plak denilen kalın bir kireç tabakası meydana gelir ve darlığa neden olur. Darlık nedeniyle beyne giden kan akımında azalma olur ve  kan akımı kritik düzeyin altına inerse beynin oksijenlenmesi ve beslenmesi etkilenir. Tedavi edilmediği takdirde de inmeye neden olur. 

ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞI RİSK FAKTÖRLERİ

Şah damarı tıkanıklığının risk faktörleri;

-Ailede hastalık öyküsü

-Aşırı kilo

-Sigara

-Hipertansiyon, ileri yaş

-Şeker hastalığı, kolestrol

75 yaş altı erkeklerde aynı yaş grubundaki kadınlara göre şah damarı tıkanıklığı riski daha yüksektir.  75 yaşından sonra ise kadınlar erkeklere göre daha büyük risk taşır.

ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ

Şah damarındaki darlık belirli bir seviyeye gelmeden önce hastalarda herhangi bir belirti görülmeyebilir ancak darlık kritik seviyeye geldiğinde ise aterosklerotik plak bölgesinde oluşan geçici pıhtılara bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

-Konuşma güçlüğü

-Denge kaybı

-Ani baş dönmesi

-Yutma zorluğu

ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞINA HANGİ BÖLÜM BAKIYOR?

Şah damarı tıkanıklığıtedavisi için sağlık kuruluşlarının nöroloji bölümüne başvurmak gerekir. Şah damarlarında darlık ya da tıkanıklığın stent ile tedavisi ise girişimsel nöroradyoloji veya kalp damar cerrahisi uzmanı hekimler tarafından yapılır.

Etiketler: