ABD ve Çin yenilenebilir enerji ve karbon emisyonlarının azaltılmasında mutabakata vardı

ABD ile Çin'in, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji ve karbon emisyonlarının azaltılması hedefleri için birlikte çalışma konusunda mutabakata vardığı belirtildi.

Ekleme: 15.11.2023 23:30:05 / Güncelleme: 15.11.2023 23:38:59 / Dünya
Destek için 

ABD'nin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry ile Çin'in İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Şie Cınhua, iki ülke arasında iklim işbirliği çalışma grubunu yeniden faaliyete geçirme kararı aldı.

Anlaşma kapsamında iki ülkenin, "2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin küresel ölçekte artırılması" ve "kömür, petrol ve doğal gazın ikamesinin hızlandırılması" için birlikte çalışacağı kaydedildi.

Anlaşmayla iki ülkenin, metan gibi sera etkisine yol açan karbondioksit dışındaki gazların kontrolünü, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik 2035 vadeli planlarına dahil edeceği bildirildi.

İki ülke ayrıca, orman kaybına ve plastik kirliliğine karşı da ortak mücadele kararı aldı.

Mutabakatın, bu ay Dubai'de düzenlenecek 2023 BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde, dünyanın en fazla karbon emisyonuna yol açan iki ülkesi arasında önemli bir ortak zemin oluşturacağı öngörülüyor. (İLKHA)