Malatya’da havadan kuduz aşılaması yapıldı

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, kuduz hastalığına karşı yaban hayvanlarının havadan aşılama çalışmalarına başlandı.

Ekleme: 13.11.2023 15:50:07 / Güncelleme: 13.11.2023 17:00:03 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Tarım ve Orman Bakanlığınca kuduz hastalığına karşı son yıllarda yürütülen parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına yönelik oral aşılama da gerçekleştiriliyor.

Yaban hayatı için 3 yıl önce başlatılan Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi ile havadan aşı atımı 29 ilde sürdürülüyor.

Mücadeleyle, hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasındaki enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanıyor.

Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Bakanlığımız tarafından yürütülen; kuduza karşı yaban hayvanları için hazırlanan ve içerisine aşı yerleştirilmiş yemler Malatya’da bulunan yaban hayatı bölgelerine uçaktan atılmaya başlandı. Havadan atılan aşılı yemlere insan teması olması halinde, yemin kokusunda değişiklik meydana geliyor. Bu da yaban hayvanlarının yemleri tüketmemesine sebep oluyor. Bu nedenle kırsal ve ormanlık alanlara havadan atılan aşılı yemlere temas edilmemesi, dokunulması halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşıyor. Kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında Bakanlığımızca sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması için yerel yönetimlere aşı temin edilmekte ve sahipli kedi ile köpeklerin de İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde aşılanmalarına devam ediliyor." denildi. (İLKHA)