11 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı!

Yunanistan Meclisi, Haziran genel seçimlerinde hukuksuzluk şüphesi bulunan aşırı sağcı 11 milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırılmaya karar verdi.

Ekleme: 09.11.2023 23:11:59 / Güncelleme: 09.11.2023 23:11:59 / Dünya
Destek için 

Yunanistan Parlamentosu, Haziran genel seçimlerinde hukuksuzluk şüphesi bulunan aşırı sağcı 11 milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırılmaya karar verdi.

Yunanistan Yüksek Mahkemesinin (Areios Pagos), son genel seçimlerde hukuksuzluk yaptıkları şüphesi ile ifadesine başvurmak istediği Spartalılar Partisi'nden meclise giren 11 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması parlamentoda oylamaya sunuldu.

300 sandalyeli parlamentoda oy kullanan 286 milletvekilinden 285'i, Spartalılar Partisi'nin 10 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için "evet" dedi.

Meclise Spartalılar Partisinden girip, daha sonra partiden istifa eden milletvekili Konstantinos Floros'un dokunulmazlığının kaldırılması için yapılan oylamada ise 285 milletvekili oy kullandı. Oylamada sadece bir "hayır" çıktı.

Böylelikle toplam 11 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılarak, yargı yolu açılmış oldu.

YÜKSEK MAHKEME İFADELERİNİ İSTEMİŞTİ
Yüksek Mahkeme Savcısı Yeorgis Adilini, hakkında suçlama bulunan milletvekillerinin ifadesine başvurmak için 25 Ekim'de Meclis'ten yazılı izin talep etmişti.

Savcılığın yazılı talebinde, 11 milletvekillinin genel seçimlerde suç örgütü kabul edilen ırkçı Altın Şafak Partisi'nin eski milletvekili İlias Kasidiarias'in yönlendirmesiyle Spartalılar Partisi'nden meclise girdiği ve bu nedenle yargılanmaları gerektiği iddia edilmişti.

Savcılığın talebi üzerine Meclis Disiplin Kurulu aşırı sağcı 11 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına 2 Kasım'da oy birliği ile "evet" diyerek, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik parlamento oylamasının yolunu açmıştı.