Pakistan'ın iddialarına Afganistan'dan yanıt

Afganistan İslam Emirliği, Afganistan'ı üs olarak kullandığı ve Pakistan'da saldırılara karıştığı iddia edilen TTP üyelerini teslim etmeye çağıran Pakistan'ın iddialarına, "Ülkemizde barışı istediğimiz gibi Pakistan'da da barış istiyoruz" ifadeleriyle yanıt verdi.

Ekleme: 09.11.2023 13:05:05 / Güncelleme: 09.11.2023 13:12:52 / Dünya
Destek için 

Pakistan geçici hükümeti Başbakanı Enver-ül Haq Kakar, başkent İslamabad'da düzenlediği basın açıklamasında; Afganistan'ın geçici hükümetinden, ülkesindeki saldırıların kaynağı olarak gördüğü Tahreek-e-Talibanî Pakistan (TTP) üyeleriyle kararlı şekilde mücadele etmesini ve bunların kendilerine teslim edilmesini istedi.

Pakistan Başbakanı Enver-ül Haq Kakar, açıklamasında, "Afganistan'ın geçici hükümetinden, Pakistan'daki saldırılara karışan Afganistan merkezli yasadışı Pakistan uyruklu kişileri bize teslim etmesini istiyoruz. Biz bunları kabul etmeye hazırız. İkinci olarak, TTP'yi bastırmak için mümkün olan tüm araçları kullanmasını istiyoruz." dedi.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Pakistan Başbakanı Kakar'ın iddialarının gerçeği yansıtmadığın belirterek, Afganistan topraklarının başka ülkelere tehdit oluşturmak için kullanılmadığını söyledi.

Mücahid, "Bu iddiaları reddediyorum ve kimsenin Afganistan topraklarını başka ülkeleri tehdit etmek için kullanmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Pakistan yetkililerinin sorumluluklarını anlamaları gerektiğini söyleyen Mücahid, yayımladığı beyanatta, "Pakistan'ın geçici başbakanının son iddialarına gelince şunu söylemeliyiz ki, Afganistan İslam Emirliği Afganistan'da barış ve istikrar istediği gibi Pakistan'da da barış istemektedir. Afganistan İslam Emirliği, hiç kimsenin Afganistan topraklarını Pakistan'a karşı kullanmasına izin vermemektedir.

Ancak, Afganistan İslam Emirliği, Pakistan'da barışın sağlanmasından sorumlu değildir, iç sorunlarını kendi başlarına çözmeli ve başarısızlıklarından dolayı Afganistan'ı suçlamamalıdır. Afganistan İslam Emirliği'nin zaferinden sonra Pakistan'da güvensizliğin artması, Pakistan'daki güvensizliğin arkasında bizim olduğumuz anlamına gelmez. Afganistan'da silahlar güvendedir, çalınmaz, silah kaçakçılığı yasaktır ve yasa dışı her türlü faaliyet engellenmektedir.

Afganistan, kardeş ve komşu bir ülke olarak Pakistan'la iyi ilişkiler istemektedir. Pakistan tarafı da niyetimizi anlamalı ve bu konuda hiçbir şüphesi de olmasın ki, Afganistan İslam Emirliği'nin diğer ülkelerin işlerine karışmak ve onlara karşı önlem almak gibi bir çabası yoktur." ifadelerine yer verdi.

Daha önce Pakistanlı yetkililer, TTP'nin ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'da bıraktığı ve grubun Pakistan'a karşı kullandığı silahlara eriştiğini iddia etmişti, ancak İslam Emirliği bu iddiaları yalanlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Afganistan'dan çekilme sırasında Amerikan kuvvetlerinin geride hiçbir ekipman bırakmadığı açıklamasında bulunmuştu. (İLKHA)