Tarihte bugün: 6 Kasım

6 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 06.11.2023 03:00:58 / Güncelleme: 06.11.2023 03:01:02 / Güncel
Destek için 

1918: Çanakkale Boğazı, İngiliz ve Fransızlarca işgal edildi. Bundan sonraki hedefleri Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti ve yönetim merkezi İstanbul’du. Bu tarihi şehir de kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarının %90’ı gibi işgal edilecekti. Birinci Dünya Savaşı sonunda, yaklaşık 10 milyon km karelik Osmanlı toprağının 200 bin km karesi dışında tamamı işgal edilmişti. (Çanakkale Boğazı, İngiliz ve Fransızlarca işgal edildi)

 1971: ABD Atom Enerji Komisyonu, ABD’nin en büyük yer altı hidrojen bombası denemesini yaptı. Uzmanlar bu deneyin depremleri tetikleyeceğini ve bir dizi doğal felakete yol açacağını söylemişlerse de ABD hiçbir uyarıyı dikkate almamış ve nükleer patlatmayı gerçekleştirmişti. (Hidrojen bombası denemesi)

 1983: 12 Eylül Darbesi sonrası ilk genel seçimler, cuntanın izin verdiği ölçülerde yapıldı. Milli Güvenlik Kurulu’nun seçimlere katılmasına izin verdiği 3 partiden, Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi 211 milletvekili ile tek başına iktidar oldu. (12 Eylül Darbesi sonrası ilk genel seçimler)

 2003: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile belediye meclisi encümen üyelerinin Yargıtay’da yargılandığı davada, Belediye yöneticilerinden Hatice Hasdemir, başörtülü olduğu için ‘laikçi keyfiliğin bu kadarına da pes’ dedirtecek şekilde mahkeme salonundan çıkarıldı. (Başörtülü olduğu için mahkeme salonundan çıkarıldı)

2012: Ambargo altındaki Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi’ne düzenlenen saldırıyla ilgili dönemin SÖZDE genelkurmay başkanı Gabi Aşkenazi dâhil 4 kişinin yargılanmasına başlandı. Dava, aynı zamanda terör şebekesi hakkında, işgal toprakları dışında açılan ilk ceza davası olması hasebiyle büyük önem taşıyordu. İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce büyük salonda yapılan duruşmaya, sanıklar katılmadı. Ancak 20 Ekim 2017’de, Mavi Marmara Gemisi saldırısında, işgal çetesi askerleri hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 kişinin ölümüne sebep olan askerler hakkındaki takipsizlik kararında, siyonistler ile Türkiye arasındaki anlaşmayı gerekçe gösterdi.

2014: Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, siyonist işgalcilerin 2010 yılında Mavi Marmara Gemisi’ne saldırarak, terör uyguladığını kabul etti. (Siyonist işgalciler terör uyguladı)

2015: Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 21 faili meçhul cinayetle ilgili olarak haklarında dava açılan, aralarında Emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre Eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanık beraat etti. Bu karar “Türkiye’de adalet var mı” tartışmasından ziyade, hukuk sisteminin seviyesini ve derin devletin etkisi göstermekteydi. (Faili meçhul cinayetler davası)

Etiketler: