Tarihte bugün: 4 Kasım

4 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 04.11.2023 03:00:48 / Güncelleme: 04.11.2023 03:01:03 / Güncel
Destek için 

1946: Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO kuruldu. Bu kurum da BM’nin diğer kurumları gibi çifte standart uygulamakta ve kültür emperyalizmine hizmet etmektedir. Ayrıca UNESCO, İslam dünyasındaki toplumların değer yargılarına ve inançlarına bağlılığına hakaret eden, toplum içinde dışlanmış kişileri seçerek onlara ödül vermektedir. Bu şekilde de Müslüman toplumlardaki huzuru ve sükûneti bozmaktadır. (UNESCO kuruldu)

 1950: İnsan Hakları Bildirisi’nde bulunan hakları topluca güvence altına almak için Avrupa Konseyi üyelerinin üzerinde anlaştıkları metin olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi imzalandı. Hak ihlâlini ortadan kaldırmak ve insan hak ve özgürlüklerine yapılan saldırıları cezalandırmak maksadıyla bir mahkeme de kurulmuş, fakat hak ihlâlleri engellenememiştir. Özellikle Emperyalist ülkelerin diğer toplumlarda giriştikleri ihlâllerin görmezden gelinmesi, bu tür yapılar üzerindeki şaibeyi artırmaktadır. (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi imzalandı)

1981: MGK, Yüksek Öğretim Kanunu’nu onayladı. YÖK, daha sonra bu kanuna göre kuruldu. Bundan sonra üniversiteler, rejime bağlı ordu düzeninde insanlar yetiştirme kışlaları olacak ve devletin hoşuna gitmeyen hiçbir fikir ve ilim üniversitelere giremeyecekti. (MGK, Yüksek Öğretim Kanunu’nu onayladı)

2008: ABD’de Demokratların adayı Barack Obama, başkanlık seçimlerini kazandı ve ABD’nin ilk siyahi başkanı oldu. Siyahi bir adayın başkanlık koltuğuna oturması, emperyalist ABD politikalarının değişebileceği yönünde ümide yol açmışsa da; Obama’nın eski başkan ve yönetimlerin politika ve kirli savaşlarını aynen devam ettirmesi bu umudu boşa çıkaracaktı. (Barack Obama, başkanlık seçimlerini kazandı)

2015: Komünist Çin yönetiminin Doğu Türkistan ve Çin’deki Müslümanlara yönelik baskılarına bir yenisi daha eklendi. Çin’in kabul ettiği yeni yasaya göre; kadınlara peçe giydirenlere ya da giymelerine engel olmayanlara üç yıla kadar hapis cezası verilecekti. (Çin’de peçe yasağı)

2015: Türkiye’de ilk defa Kürtçe doktora programı Dicle Üniversitesi’nde açıldı. Programa, 1’i Irak Kürdistan Bölgesi’nden olmak üzere 5 öğrenci alındı. (Dicle Üniversitesi’nde Kürtçe doktora programı açıldı)

Etiketler: