ABD savaş gemileri Tayvan Boğazı'ndan geçti! Gözler Çin'e çevrildi...

ABD ve Kanada donanmalarına ait iki savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti.

Ekleme: 02.11.2023 18:40:59 / Güncelleme: 02.11.2023 18:41:36 / Dünya
Destek için 

Fethullah Beyazçiçek

Açık denizde seyrüsefer ve uçuş serbestisinin geçerli olduğu sulardan yapılan geçişin uluslararası hukuka uygun olduğu vurgulanan açıklamaya göre, gemiler Boğaz'a kıyısı olan ülkelerin hiçbirinin kara sularında olmayan bir koridoru kullandı.

Açıklamada, "USS Ralph Johnson ve HMCS Ottowa'nın Tayvan Boğazı'ndan geçişi, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte özgür ve açık Hint-Pasifik'e bağlılığının göstergesidir." ifadesine yer verildi.

Çin'den tepki

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) Tayvan Boğazı'nın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığınca yapılan açıklamada, geçişin "kamuoyuna gösteriş" amaçlı olduğu savunuldu.

Gemilerin, Çin savaş uçakları ve gemileri yasalara ve kurallara uygun olarak takibe alındığı ve izlendiği kaydedilen açıklamada, "Komutanlığa bağlı askerler daima teyakkuzdadır, ulusal egemenlik ve güvenliği, bölgesel barışı ve istikrarı kararlılıkla koruyacaktır." denildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, gemilerin boğazdan geçişini doğrularken Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasındaki durumun "normal" olduğunu bildirdi.

Geçiş, ABD ve Kanada savaş gemilerinin bu yıl Tayvan Boğazı'ndaki üçüncü seyir faaliyeti oldu.

Etiketler: