Psikolog Sayar: Dijital ekran bağımlılığı çocuklarda çok büyük problemlere yol açabilir

Ekran bağımlısı çocuklarda dikkat eksikliği görülebileceğine dikkat çeken Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, ebeveynlerin çocuklara teknolojik aletler vererek, çocuğu ekran bağımlılığına sürüklediğini ifade ederek, ekran bağımlılığı konusunda önerilerde bulundu.

Ekleme: 28.10.2023 16:50:05 / Güncelleme: 28.10.2023 16:58:10 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Çocukların televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar derken ekran karşısında uzun saatler geçirmesi, çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor.

Ekran bağımlılığınğn çok büyük problemlere neden olduğunu belirten Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, günümüzde ekran bağımlılığından dolayı çocuklarda konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiper aktivite bozukluğu görüldüğünü vurguladı.

Sayar, ekran bağımlılığının göz, işitme ve mantık muhakeme konusunda çocuğu ileri seviyeye getirdiğini ve aile ilişkilerinde daha sınırlı bireyler olmasına neden olduğunu, kendi sorumluluk bilincini geliştirmediğini dile getirdi.

"Ekrana bağımlılık süresinin uzaması, konsantrasyon bozukluğuna neden olur"

İleri derecede ekran bağımlılığının sebep olacağı sorunlardan bahs eden Sayar, "Çocuklarda ekran bağımlılığını şöyle açıklayabiliriz; 21. yüzyıl itibariyle teknolojik gelişmelerle beraber hayatımızın birçok yönünde kullandığımız telefon, televizyon ve tablete ister istemez çocukların maruz kalması. Okullarda akıllı tahtaların olması, elektronik tahtaların kullanılması bunlar bile elektronik bir ekran bizim için. Çocuklarda ekran bağımlılığının fazlalaşmasıyla beraber konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiper aktivite bozukluğu olan çocuklarda ileri düzeye taşınma gibi bir çok etkisi var bunun. Ekran bağımlılığı ile ilgili olarak pediatristler tarafından hala araştırmalar sürüyor ama otizm sipektörüm bozukluğunda en büyük sebeplerden biri olarak bu sorun görülüyor." dedi.

"Ekran süresi göz, işitme ve mantık muhakeme gibi sorunlara sebep oluyor"

Çocukların günlük iki saatten fazla ekrana maruz kalmaması gerektiğine dikkat çeken Sayar, "Çocuk ekrana baktığı zaman odaklandığı zaman bütün duyulardan mahrum bir şekilde sadece ekrana bağlı olarak bütün duygularını hissetmeye çalışıyor fakat bu mümkün değil. Sokakta oynayan bir çocuk her şeye dokunup tecrübe edebilirken, ekranda sadece başkalarının tecrübe ettiği şeyleri izlemekle yetiniyorlar. Ekran süresi göz, işitme ve mantık muhakeme konusunda çocuğu ileri seviyeye getiriyor. Ekranda çekilen videolar ve yapılan şeyler biraz daha gerçek dışı yapılıyor, montajlar veya uygulanan bir takım programlar çocukların yapabileceğinin çok daha fazlasını yapıyormuş gibi gösteriyorlar. Mantık muhakemenin yeni oluşmakta olduğunu varsaydığımız yaş itibariyle çocuklar, ekrana maruz kaldıklarında ekranda gördükleri şeyleri muhakeme ederken onları gerçekmiş gibi algılıyorlar. Gerçek olmayan ve yapılamayacak olan şeylerin videolar ve uzun metrajlı bölümlerde sanki gerçekmiş gibi yapılması, çocuklar için büyük bir sorun meydana getiriyor." diye konuştu.

"Ekrana vakit ayırarak hayatımızın diğer bölümlerinden çalıyoruz"

Ailelerin sosyal platformlar konusunda dikkatli olmasının önemini vurgulayan Sayar, "Ekran bağımlılığı konusunda bizim önerdiğimiz bazı dilimler var bunlar, günlük iki saatten fazla bir çocuk ekrana maruz kalmamalı. Kastettiğimiz 2 saat tabii ki aile tarafından denetlenebilir olmalı. Aile bu iki saati ' ben çocuğuma telefonu vs. verdim artık bu iki saat boyunca çayımı, kahvemi alıp dinleneyim' dememeli. Çocuğun mavi ekrana maruz kaldığı süre içerisinde izlememesi gereken bazı videolar izlerse ki birçok sosyal medya platformlarında çocuklarda kötü etki bırakacak birçok video var. Bu durum çocuklar için değil ergenler ve yetişkinler için de geçerli. Günümüzde bütün işlemlerimiz telefonla evet ama ekran süresini ne kadar kısaltırsak ailemize ayıracağımız vakit o kadar fazlalaşıyor. Aileye kaliteli zaman ayırırsak çocuklarımızla olan iletişimimiz daha da fazlalaşıyor. Çocuklarımızın ne izlediğini ve neye maruz kaldığını bilmemiz gerekiyor. Ekrana ayırdığımız vakti ne yazık ki kendi hayatımızın diğer bölümlerinden çalıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)